Volledig scherm
Aan de Holtense Zuurbergcross, zaterdag, deden 505 hardlopers mee. © Bert Kamp

Holtense Zuurbergcross wordt steeds populairder

Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp
Volledig scherm
© Bert Kamp

HOLTEN - De Zuurbergcross mag zich in een steeds grotere populariteit verheugen. De verhuizing van de Holterberg naar de Zuurberg enkele jaren geleden heeft het hardloopevenement goed gedaan. Steeds meer hardloopliefhebbers weten het terrein in het buitengebied van Holten te vinden. Zaterdag deden er 505 hardlopers mee.

Hijgen en puffen

De cross begint en eindigt bij het onderkomen van motorcrossclub MAC De Holterberg. Maar op deze dag klinkt niet het geronk van de motoren, maar het hijgen en puffen van honderden hardlopers. Richard Beldman loopt na zijn wedstrijd met een oranje boodschappentas van Coop over het terrein. Die heeft hij even daarvoor gekregen bij de prijsuitreiking. 

Snelste zestigplusser

De 63-jarige Holtenaar was namelijk de snelste zestigplusser op de afstand van tien kilometer. Maar Beldman is nog niet van plan naar huis te gaan. Hij wil even later ook aan de wedstrijd van vijf kilometer meedoen. ,,Dat lukt me wel. Ik heb me de laatste ronde van de tien kilometer ingehouden. In de eerste ronde heb ik zo snel mogelijk gelopen, maar daarna heb ik het wat rustiger aangedaan”, zegt Beldman. 

De Holtenaar kon zich de tempovermindering wel permitteren. Geen enkele leeftijdsgenoot slaagde erin hem te passeren. Een gevulde boodschappentas was zijn beloning. ,,Hier kan ik de kinderen en kleinkinderen wel blij mee maken”, zegt Beldman, als hij een blik in de plastic tas werpt.

Wijn en crackers

Beldman haalt er onder meer chips, chocola, een fles wijn en crackers uit. De tas moet hij overigens nog snel even naar de kleedruimte brengen. Want veel tijd om bij te komen heeft Beldman niet. Het startsignaal van de vijf kilometer volgt al snel. Beldman is er niet bang voor dat de tas met boodschappen wordt ontvreemd. ,,Nee, hardlopers zijn eerlijk. Ik kan die tas gewoon in de kleedruimte neerzetten. Die staat er straks nog wel als ik terugkom.”

Zwaarste wedstrijd

De winstkans op de vijf kilometer is geringer. „Op die afstand doen veel meer leeftijdsgenoten mee.” Volgens medeorganisator Tonny Schutte van AV Holten is Beldman een bijzondere deelnemer. „Volgens mij is hij de enige, die zowel aan de tien als vijf kilometer meedoet. En dat doet hij niet alleen hier in Holten. Ook bij de andere crosslopen in de regio loopt Beldman twee afstanden”, weet Schutte over zijn plaatsgenoot vertellen. De populariteit van de Zuurbergcross kan hij wel verklaren. „Het is een mooi parcours met steile beklimmingen. Dit is de zwaarste wedstrijd van de vijf in het SNS Crosscircuit.”

Reggestreek