Volledig scherm
© Illustratie: Kylie Bremer

Horeca-conflict uit 1972 motief voor brandstichting in Rijssen

ALMELO/RIJSSEN - De gedwongen sluiting van zijn kroeg Grand Moustache in Rijssen, liefst 44 jaar geleden, kan het motief zijn voor een spraakmakende brandstichting.

Oud-bareigenaar Sjoerd van E. (71) zou 13 februari 's nachts benzine hebben gesprenkeld over een vogelhuisje, bij de woning van CDA-burgemeester Arco Hofland. Een heg en een kozijn werden geblakerd. Van E. wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum, beslisten de rechters.

Vergunning
Hij opende in 1971 Grand Moustache aan de Wierdensestraat, in het centrum van Rijssen. Na ongeregeldheden voor zijn kroegdeur werd de horecavergunning ingetrokken. Op 'zijn' plek opende een jaar later discotheek Lucky.

Afgewezen
De getergde ex-horecabaas vond dat zijn bar zeker zo succesvol als Lucky had kunnen worden. Hij vorderde in 2007 anderhalf miljoen euro. Dat werd afgewezen; de zaak was verjaard. Later verhoogde hij de claim naar 3,5 miljoen, naar zijn zeggen 'een habbekrats met een beetje smartengeld'.
Sindsdien kruist hij de degens met zowat iedere bestuurder.

Psycholoog
Toenmalig burgemeester Bort Koelewijn (ChristenUnie) van Rijssen nodigde hem uit voor een gesprek, waarbij een psycholoog zou zijn. Van E. kwam niet. De gemeente besloot in 2010 niet meer met hem om tafel te gaan.
Op zijn 'cv' staat reeksen (dreig)brieven aan bestuurders. Hij kondigde schriftelijk een terroristische aanslag aan. Hij werd daarvoor in 2011 veroordeeld tot een maand voorwaardelijk.

Beloften
De rechters lazen deze vrijdag dat Van E. niet meewerkt aan psychologisch onderzoek, ondanks eerdere beloften. ,,De ene dag sta je zó in het leven, de andere dag zó'', legde hij uit.

Grapje
Rechtbankpresident Arco Jordaans hield hem voor dat een gedwongen opname in het Pieter Baan centrum dreigde. ,,Gezellig... Grapje'', was de reactie. De oud-kroegbaas en zijn nieuwe advocaat Peter Plasman vroegen een derde kans. Die boden de rechters niet: hij gaat naar de justitiekliniek. ,,Ik werk niet mee'', riep Van E. bij het wegvoeren uit de zittingszaal. Rechter Jordaans: ,,Dat kan morgen anders zijn.''

Reggestreek