In Rijssen-Holten is het aantal inwoners dat toestemming geeft voor orgaandonatie toegenomen
In de gemeente Rijssen-Holten nam het aantal inwoners dat expliciet toestemming geeft voor orgaandonatie toe. In die gemeente zijn momenteel ongeveer 9.100 donoren. In 2021 waren dat er 9.000. Dat blijkt uit cijfers van het CBS die de dataredactie van deze site analyseerde.
In het Donorregister kunnen personen boven de twaalf jaar aangeven of ze orgaandonor willen zijn. In de gemeente Rijssen-Holten kunnen om en nabij 32.500 mensen van twaalf jaar en ouder hun keuze aangeven in het Donorregister.
Nieuwe donorwet
Vanaf 1 juli 2020 geldt er een nieuwe donorwet. Deze wet legt vast dat alle inwoners vanaf achttien jaar, wanneer zij zelf geen keuze vastleggen, automatisch in het Donorregister komen te staan met de registratie 'geen bezwaar tegen orgaandonatie', wat wettelijk gezien een 'ja' betekent. In de oude wet moest er expliciet een keuze worden gemaakt. Door de de wet zijn er nu miljoenen potentiële donoren bijgekomen.
In Rijssen-Holten hebben ongeveer 5.800 inwoners van achttien jaar en ouder geen keuze opgegeven, zij zijn dus automatisch donor. Het gaat om 18 procent van alle potentiële donoren. Zo'n 29 procent geeft expliciet géén toestemming.
Tekst gaat verder onder de kaart
In totaal geven bijna vijf miljoen Nederlandse inwoners geven expliciete toestemming voor orgaandonatie. Ongeveer 342.300 mensen daarvan komen uit de provincie Overijssel. Dat is hoger dan de landelijke trend. In Overijssel kiezen 265.900 mensen ervoor om géén toestemming te geven voor orgaandonatie, dat is ongeveer 26 procent van alle inwoners uit deze provincie. Het percentage achttien plussers met geen bezwaar tegen orgaandonatie bedraagt daar 21 procent.
Veel meer orgaandonaties
Begin dit jaar liet de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) weten dat er in 2022 meer orgaandonaties plaatsvonden na overlijden dan ooit tevoren. Het aantal orgaantransplantaties met organen van overleden donoren steeg vorig jaar met 13 procent ten opzichte van 2021.
,,Het is super dat meer mensen geholpen konden worden. Of de nieuwe donorwet hierin een rol heeft gespeeld, weten we nog niet", licht Geertine Zwijnenburg van de NTS toe. ,,Er overleden in 2022 namelijk ook meer mensen in het ziekenhuis en alleen als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden is orgaandonatie mogelijk." Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gaat later dit jaar onderzoek doen naar de oorzaak van de stijging.
Wachtlijst
In januari stonden er 1247 patiënten op de wachtlijst voor een orgaandonatie, een daling van vier procent ten opzichte van januari 2022. Het is volgens Zwijnenburg mogelijk dat de daling te maken heeft met de toename van het aantal transplantaties, maar ook daar is (nog) geen bewijs voor. ,,De criteria om op de wachtlijst te komen zijn streng en worden geregeld aangepast, dus het aantal wachtenden kan ook om die reden toe- of afnemen", aldus Zwijnenburg.
Over de cijfers
Voor dit artikel zijn cijfers gebruikt van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het gaat om cijfers over de registraties in het Donorregister, per gemeente. Om vergelijkingen te kunnen maken tussen gemeenten, zijn de absolute aantallen omgerekend naar percentages.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met videojournaal
Gemist? Wendy hoopt kanker in buitenland te lijf te gaan & top-dj uit Twente verschijnt met compleet orkest op podium
Rijssen -
PREMIUMEnergierekening
Harmen: ‘Mijn huis had energielabel C, maar dat was misschien een beetje optimistisch’
Harmen Visser (28) uit Eindhoven heeft twee verschillende energiecontracten omdat dit voor hem voordeliger is. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM
Deventer en Zutphen, Hollands wandelparadijs: ‘Je komt bijna niemand tegen in deze regio’
Zie ze allemaal maar eens te belopen; zóveel kilometers aan wandelnetwerk, Klompenpaden en andere routes zijn er inmiddels in Salland en Achterhoek. Nog steeds ontdekken routemakers nieuwe paadjes, zoals het Klompenpad bij Harfsen, vrijdag geopend. Het trekt uit heel het land wandelaars, ook The Hiking Dutchman. ,,Ik ben jaloers dat jullie in zo’n mooi gebied wonen.”Deventer -
PREMIUM
Horecatijgers van De Sterkerij in Rijssen kunnen nu in echt restaurant aan de bak bij staalgigant Voortman
Wie bij het cateringbedrijf van De Sterkerij wilde werken, had de laatste tijd pech. Bomvol was de bezetting. Maar kookgekken en serveertoppers hebben geluk: Rijssen heeft er een sociale werkplek bij. In het nieuwe bedrijfsrestaurant Steely’s van Voortman Steel Group kunnen veertien werknemers terecht. Hierdoor kan De Sterkerij direct meer mensen aan het werk helpen.Rijssen -
PREMIUM1
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM
Grote mensenmassa’s en vrachtverkeer zorgen voor scheuren in muren bij Twents café: ‘Wind waait door de kieren naar binnen’
Scheuren in de bakstenen, het metselwerk brokkelt af en een verzakkende fundering. De staat van Café ’t Hoffie aan het Binnenhof in Wierden verslechtert met de dag. Oorzaak? Hevig vrachtverkeer en grootschalige activiteiten op het plein zorgen voor té veel bewegingen en trillingen. Uitbaters Jan Solavera en Astrid de Ruyter zijn het spuugzat. „De gemeente kan dit niet negeren!”Wierden -
indebuurt.nl
Van dansfeest tot havendag: 5 x deze leuke dingen kun je dit weekend doen in Deventer
De werkweek zit er weer op. Tijd om lekker weekend te vieren! Een extra lang weekend, want het is Pinksteren. Wat is er te doen in Deventer?