Volledig scherm
© Peter van Beek

Jeugd komt nog steeds gemakkelijk aan drank in Rijssen-Holten

RIJSSEN-HOLTEN - Minderjarigen krijgen nog steeds te gemakkelijk alcohol in de gemeente Rijssen-Holten. Dat blijkt uit een 'mystery guest-onderzoek' dat in september en oktober is uitgevoerd.

Minderjarigen krijgen in meer dan de helft van de gevallen nog steeds gewoon alcohol bij supermarkten, sportkantines, horeca en slijterijen in Rijssen en Holten. Dat blijkt uit het onderzoek, waarbij twee 17-jarigen als mystery guest negentien verkooppunten van alcohol bezochten. In 58 procent van de gevallen kregen de jongeren 'gewoon' drank, terwijl dat wettelijk gezien pas mag als ze achttien zijn.

Verbetering
Bij een soortgelijk onderzoek vorig jaar was dit in nog in 88 procent van de gevallen. Burgemeester Arco Hofland: „Ten opzichte van 2015 is enige verbetering te zien. In enkele gevallen, vooral bij horecaondernemingen, werd naar een ID gevraagd en werd geen alcohol verstrekt aan de minderjarige. Toch is de uitkomst van het onderzoek nog verontrustend te noemen, want in 11 van 19 gevallen kon de mystery guest zonder problemen wel aan alcohol komen.”

Boete dreigt
De overtreders krijgen een brief van de gemeente, waarin aangekondigd wordt dat de volgende keer een boete van 1.360 euro volgt. Bij herhaalde overtredingen wordt de horecavergunning tijdelijk of zelfs helemaal ingetrokken.

Reggestreek