Volledig scherm
© Bert Kamp

Jongeren met licht verstandelijke beperking kansrijk bij Aveco Holten

HOLTEN - Ze zijn te (licht) beperkt voor een baan, maar bij Aveco de Bondt kunnen ze toch aan de slag. Met wat begeleiding verzorgen jongeren uit Rijssen en Holten met een licht verstandelijke handicap of autisme de lunch. En dat doen ze met plezier.

Stapels keurig belegde broodjes wachten op hongerige monden. Het is lunchtijd in de keuken van ingenieursbureau Aveco de Bondt. Medewerkers in groene shirtjes werken hard om de lekkernijen klaar te maken en uit te serveren. De klanten van Gerwin Baan (26) uit Rijssen rekenen stuk voor stuk af met betaalkaart. "Wel zo makkelijk, al kan ik prima overweg met geld. Ik kan goed rekenen."

Niet in dienst

Gerwin is net als zijn collega's Justin en Romy geen reguliere medewerker van Aveco de Bondt. De harde werkers voelen en dragen de verantwoordelijkheid, maar zijn niet in dienst. Ze zijn aan de slag vanuit de Baalderborg Groep. Het werk dient als dagbesteding. Alle drie kampen ze met een beperking die hen belet om in loondienst te werken. Tegelijkertijd is hun handicap te licht voor een dagverblijf.

"Veelal gaat het om jongeren met een licht verstandelijke handicap of autisme", zegt Miranda Tijhof van de Baalderborg Groep. "Het is niet gezegd dat ze de stap naar een betaalde baan nooit kunnen maken, maar eigenlijk is er altijd wel begeleiding nodig."

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Bert Kamp

Begeleiding

Die begeleiding is er dan ook. Maureen Dangremond draait volop mee in het keukenteam. Ze assisteert waar nodig, spreekt zo nu en dan de groep toe, verdeelt de taken en bakt net zo makkelijk een spiegelei. "Dagelijks werken hier vier of vijf mensen van ons", legt Dangremond uit. "In totaal gaat het om een groep van acht. Sommigen van hen werken hier een dag of drie en hebben de overige dagen elders dagbesteding. Anderen zijn hier bijna de hele week."

Erkenning

Het takenpakket stopt niet bij werk in de keuken. De club weet net zo veel van schoonmaken. "Ook dat doen ze hier elke dag. Altijd onder begeleiding. Het afgelopen jaar hebben ze daar instructie over gekregen vanuit Novon, het bedrijf dat hier de schoonmaak verzorgt."

Novon vond het vorige week tijd voor een stukje erkenning. "Ze weten natuurlijk alles over hygiëne, schoonmaakmiddelen en de werkvolgorde", geeft Tijhof aan. "Dus hebben ze daar een mooi certificaat voor gekregen. Zoiets is erg fijn als je zo je best hebt gedaan."

Kassaman Gerwin Baan is er mee in zijn nopjes. "Thuis gelijk op de schoorsteenmantel gezet", zegt hij. De Rijssenaar hoeft niet lang na te denken over de vraag wat hij nou zo leuk vindt aan de arbeid. "Er is altijd ruimte voor een lolletje. Vooral samen met Justin. Soms zijn we flink aan het klieren."

Quote

Er is altijd ruimte voor een lolletje

Gerwin Baan, kassaman

Broodjes smeren

Collega Justin Smit (19), eveneens uit Rijssen, vermaakt zich net zo kostelijk. Of hij nu met een spons in de weer moet of broodjes belegt, maakt hem niets uit. "Ik leer hier heel veel. Ik weet nu precies hoe ik de koffieautomaten moet schoonmaken. En broodjes smeren gaat me goed af."

De kennis die hij bij de dagbesteding opdoet, kan hij thuis weer gebruiken. "Al maakt m'n moeder nu meestal nog mijn eten. Dat vind ik wel prima." Door de vrijwel continu aanwezige begeleiding gaat er gedurende de dag vrijwel niets mis.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Justin (19) uit Rijssen © Bert Kamp

Glashelder

"Het belangrijkste is om rekening te houden met de beperkingen waar deze jongeren mee kampen. De jongeren hebben bovenal baat bij een goede structuur. Het moet glashelder zijn hoe de dag verloopt. Wordt het die dag toch anders of krijgen ze teveel prikkels door de drukte, dan zijn ze vrij om naar huis te gaan", vertelt Dangremond. 

Het belangrijkste is dat de jongeren zinvol bezig zijn en dat zelf ook zo ervaren, benadrukken beide begeleidsters. "Geld verdienen ze er niet mee, maar ze leveren op deze manier wel een waardevolle dienst."

Reggestreek