Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Justitie moet DNA Rijssense vernietigen

ALMELO - Als veroordeelde verplicht DNA afstaan aan een databank om het oplossen van strafbare feiten makkelijker te maken. Justitie vindt dat belangrijk, maar na een dodelijk ongeval bij Enter is het volgens de rechtbank zinloos en zelfs schadelijk. Daarom moet het DNA van een jonge vrouw worden vernietigd.

De rechtbank in Almelo heeft justitie bevolen om DNA-materiaal van een jonge vrouw uit Rijssen te vernietigen, zodat er geen profiel van haar kan worden gemaakt. Volgens de rechtbank schoot het Openbaar Ministerie met het afnemen van het celmateriaal voor een landelijke databank haar doel voorbij. Want de kans dat het DNA-profiel in de toekomst gaat helpen bij het oplossen van nieuwe strafbare feiten is volgens de rechtbank nihil, terwijl het opslaan ervan voor haar wel schadelijk is.

Niet alle veroordeelden moeten DNA afstaan voor de databank, die door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wordt beheerd. Het kan alleen als bewezen is dat iemand een delict pleegde waarvoor voorlopige hechtenis kan worden opgelegd. Daders van relatief lichte vergrijpen komen dus niet in de databank. Bovendien moet een officier van justitie altijd vorderen dat DNA wordt afgestaan, zoals ook na de strafzaak tegen de Rijssense gebeurde.

De vrouw veroorzaakte in oktober 2017 op de N347 een ongeval waarbij een motorrijder om het leven kwam. De rechtbank in Almelo veroordeelde haar daarom dit jaar tot een taakstraf van 120 uur, die ze inmiddels heeft voltooid. 

Schuldgevoelens

Vanwege de veroordeling heeft de officier van justitie de vrouw bevolen om haar DNA af te staan voor de landelijke databank van het NFI. Het celmateriaal werd afgenomen, maar de vrouw ging tegelijkertijd in beroep tegen het opslaan ervan. Niet alleen kampt ze nog met zware schuldgevoelens, ook zit het opslaan van DNA-materiaal haar verwerkingsproces naar eigen zeggen in de weg.

De rechtbank geeft de vrouw gelijk. Het DNA moet worden vernietigd en de Rijssense moet dus door het NFI worden ‘vergeten’. Niet alleen om herstel te bespoedigen, maar ook omdat de rechtbank de kans klein schat dat de vrouw - die nooit eerder met justitie in aanraking kwam - in de toekomst opnieuw strafbare feiten zal plegen. En daarom is het opslaan van haar DNA volgens de rechter niet zinvol.

200.000 

HET NFI heeft al DNA-materiaal van 200.000 veroordeelden opgeslagen. Overigens ontbreekt ook DNA van 21.000 mensen, die wel in de databank zouden moeten zitten. DNA-onderzoek leidde vorig jaar nog naar een doorbraak in de zaak van de moord op Nicky Verstappen.

Reggestreek