Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images

Leider criminele jeugdbende Holten moet na beroving op blaren zitten

HOLTEN/ALMELO - Hij hoeft niet terug naar de gevangenis, maar wel goed voelen dat wat hij uitvrat absoluut niet door de beugel kan. Dat zei officier van justitie Miriam Weimar donderdag in de strafzaak van Jamie H. (20) uit Holten. H. zou in mei 2017 als leider van een criminele jeugdbende een 19-jarige man uit Amsterdam naar Holten gelokt hebben met de belofte dat hij vals geld kon kopen. Bij het station in Holten werd de Amsterdammer omsingeld en met bruut geweld beroofd. H. zou hem daarbij meerdere keren hard geslagen hebben met boksbeugel.

‘bebloede man in de trein’

De zaak komt aan het rollen als de conducteur van de stoptrein naar Deventer een bebloede man aantreft in zijn trein. Het is de 19-jarige die verdere hulp weigert maar daar heeft de NS’er geen boodschap aan. Hij belt met 112 en in Deventer staat ambulancepersoneel klaar om de Amsterdammer naar het ziekenhuis te brengen. Daar biecht de man tegenover politiemensen op dat hij via het ‘darkweb’ een afspraak had om vals geld te kopen maar dat hij beroofd werd. Onderzoek naar een telefoonnummer leidde naar Jamie H. Hij werd, samen met nog vier leden van de jeugdbende, opgepakt en bekende.

Onderzoek

Afgelopen mei werd de strafzaak tegen de bendeleden behandeld in de rechtbank Almelo. Omdat drie van de jongens nog minderjarig waren ten tijde van de beroving werden hun zaken achter gesloten deuren afgedaan. De zaak tegen Jamie werd op verzoek van de officier van justitie aangehouden, ze maakte zich grote zorgen over de nog jonge Holtenaar die al een flink strafblad opbouwde als minderjarige en nota bene nog in een proeftijd liep na een veroordeling voor een overval. Gedragsdeskundigen kregen de opdracht om H. onder de loep te nemen omdat er gevreesd werd dat hij psychopathisch was.

Uit dat onderzoek is naar voren gekomen dat het inmiddels beter gaat met H.. Hij gaat weer naar school en heeft een baan. Zijn onvoorspelbare gedrag, hij zou ook meerdere mishandelingen gepleegd hebben, is aan banden gelegd. Hij heeft medicatie voor ADHD en is sindsdien rustiger. Het advies is om hem niet terug te sturen naar de gevangenis, dat zou een goede ontwikkeling in de weg staan.

Laatste kans

Officier van justitie Miriam Weimar geeft hem die kans. Maar ze laat H. niet zomaar gaan; “er is wel gewoon iemand geript en in elkaar getrapt!” Ze eist 120 uur werkstraf en 5 maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Jamie H. liep nog in een proeftijd toen hij de Amsterdammer beroofde. Drie maanden voorwaardelijke celstraf hingen boven zijn hoofd. Die straf zou de rechtbank om moeten zetten naar een werkstraf van 180 uur zodat er uiteindelijk 300 uur voor niets gewerkt moet worden.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.  

Reggestreek