Volledig scherm
Lichtjesavond in Eibergen

Lichtjesavond mag nu wel op begraafplaats in Rijssen

RIJSSEN - Herdenken met lichtjes, gedichten en muziek mag nu wel op de begraafplaats Het Lentfert in Rijssen. Na een eerder verbod en commotie over de lichtjesavond krijgt Nijkamp Uitvaartzorg drie jaar na de eerste aanvraag alsnog toestemming.


Indrukwekkend, aangrijpend en emotioneel voor de nabestaanden. Dat zijn de herdenkingsbijeenkomsten die Nijkamp Uitvaartzorg al jaren als ‘lichtjesavond’ op begraafplaatsen in onder meer Enter, Eibergen en Rekken houdt. De locaties zijn daarbij sfeervol verlicht met honderden kaarsjes, fakkels en lampjes. Met passende woorden, livemuziek, gedichten en een minuut stilte is er een herdenkingsceremonie.

Toestemming ingetrokken
Maar terwijl de lichtjesavonden gezien de honderden bezoekers elders duidelijk in een behoefte van nabestaanden voorzien, lag Rijssen-Holten tot nu toe dwars. Een verzoek van Nijkamp om in december 2013 zo'n lichtjesavond te houden, werd pas een jaar later beantwoord. Het college van B en W gaf in 2014 toestemming, om die vervolgens op dezelfde dag ook weer in te trekken omdat er geen 'draagvlak' zou zijn.

Religieuze gronden
Terugblikkend vindt Johan Nijkamp nog steeds dat de gemeente Rijssen-Holten niet correct heeft gehandeld. „Ik heb een ontheffing van de openingstijden van de begraafplaats aangevraagd. Die dient de gemeente juridisch te toetsen en niet op religieuze gronden af te wijzen.” Maar drie jaar na de eerste aanvraag gaat het college alsnog akkoord. Op woensdag 14 december krijgt Rijssen zijn eerste lichtjesavond op begraafplaats Het Lenftfert.

Blij
„En daar ben ik heel blij mee”, zegt Nijkamp. „En ik niet alleen. Ik heb op Facebook enorm veel positieve reacties gekregen. Er hebben zich al vrijwilligers gemeld, een kinderkoor wil optreden en ook de meiden van Rumor has it (Holland’s Got Talent) komen zingen. Verder zijn er gedichten en passende woorden en natuurlijk veel kaarsjes en lichtjes.” Nijkamp begrijpt dat de lichtjesavond gevoelig kan liggen. „We houden de lichtjesavond daarom niet op de grafvelden zelf, maar op het meer neutrale, algemene gedeelte. Als mensen een kaars naar het graf van hun dierbare willen brengen kan dat natuurlijk. Niemand is verplicht om te komen, al is iedereen wel welkom.”

Reggestreek