Volledig scherm
Lotte Hannink © Lars Smook

Lotte uit Hellendoorn fietst in het donker sneller naar huis

NIJVERDAL/RIJSSEN-HOLTEN - De een denkt er niet over na, de ander vindt het op zijn zachtst gezegd niet fijn om over verlaten en stille wegen in het donker te fietsen. Nu het ’s avonds weer eerder donker is, zijn ouders vaker geneigd hun kinderen te halen en te brengen.

In het donker fietsen roept vaak gevoelens op van onveiligheid. „Zorg altijd dat je als fietser goed zichtbaar bent voor automobilisten”, is het advies van teamchef Bert Visser van het basisteam Twente West van de politie. Hij ziet groepen scholieren ’s morgens langs de weg fietsen, vaak zonder goede verlichting. „Daar gaan we de komende tijd op controleren en indien nodig bekeuren we. Op sommige plekken in het buitengebied zijn de wegen slecht verlicht, dus dan is het helemaal belangrijk. Zeker op regenachtige dagen is het zicht voor automobilisten slecht.”

Als het gaat om de sociale veiligheid is er geen aanleiding om bang te zijn, zegt Visser. „Aanrandingen zijn er de afgelopen tijd niet geweest, wel potloodventers.”

'Fiets sneller dan overdag'
Lotte Hannink (17) uit Hellendoorn fietst in deze donkere dagen niet meer door het bos naar haar werk bij de Wilgenweard in Nijverdal. De leerlinge van Reggesteyn Noetsele is wel wat gewend, want ze moet ’s avonds regelmatig als enige nog naar Hellendoorn terugfietsen. Of in het donker naar de Jumbo, waar ze ook werkt, en naar vrienden in het centrum van Nijverdal. Hoewel ze niet bang is aangelegd, vindt Lotte het niet prettig om in het donker te fietsen. „Een klein stukje vind ik niet erg, maar ik fiets wel sneller. Meestal heb ik mijn telefoon bij me. De grote weg die ik nu neem, is beter verlicht, dus dat scheelt wel. Als ik bij vrienden ben, kan het laat worden. Ik wil mijn ouders dan niet ’s nachts wakker bellen om me op te halen. Soms komt mijn vriend me ophalen.”

Door auto geschept
Elke dag om 07.15 uur zit Fleur de Velde Harsenhorst (15) op de fiets. Zij vertrekt dan van haar woonplaats Rijssen naar haar school De Waerdenborch, in Holten. Ze is niet bang aangelegd, dus ook op dagen dat er niemand meefietst gaat ze gewoon alleen. „Ik fiets vrij snel”, zegt zij. De naschoolse activiteiten zijn overdag, zodat Fleur niet in het donker over straat hoeft. Alleen haar baantje bij de tienersoos in Holten is in de avonduren. „Dan word ik met de auto gebracht.”

De 15-jarige zorgt altijd voor goede verlichting op haar fiets, helemaal nu ze een maand geleden is geschept door een auto. „Dat was overdag en toch had die mevrouw mij niet gezien. Ik wil daarom nu zo veilig mogelijk fietsen. Ik werd met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht, maar mocht gelukkig vrij snel weer naar huis.

Reggestreek