Een stomdronken vrachtwagenchauffeur uit Rijssen (39) kreeg vrijdagmiddag tien maanden rijontzegging opgelegd.
Volledig scherm
Een stomdronken vrachtwagenchauffeur uit Rijssen (39) kreeg vrijdagmiddag tien maanden rijontzegging opgelegd. © ANP XTRA

Man uit Rijssen stapt na 21 blikjes bier in vrachtwagen richting Almelo: rijbewijs 10 maanden kwijt

ALMELO/RIJSSEN - De rechtbank in Almelo heeft de Rijssenaar Van L. (39) veroordeeld tot een rijontzegging van tien maanden en geldboete van 1.100 euro, omdat hij op 26 april stomdronken achter het stuur van een vrachtwagen zat. 

Hij was op verzoek van zijn broer onderweg naar het RDW in Almelo om daar een scooter te laten vrijwaren. In de 24 uur daarvoor had hij maar liefst 21 blikjes bier genuttigd. 

De politierechter noemde het wonderbaarlijk dat hij de sleutel nog in het contact had gekregen en zelfs nog een eindje had kunnen rijden. Volgens haar wijst dat op ‘een fors alcoholprobleem’.

Slingerend

Getuigen zagen de vrachtwagen over de weg slingeren, waarbij ook nog een verkeersbord, lantaarnpaal en boom werden geschampt en de spiegel van de vrachtwagen werd gereden. Ze belden de politie, die de Rijssenaar even later staande hield. 

Uit de ademanalyse bleek dat hij met meer dan vier keer de maximaal wettelijk toegestane hoeveelheid alcohol op achter het stuur was gekropen. „En u stopte niet toen u ergens tegenaan reed, het had net zo goed een voetganger of fietser kunnen zijn” , merkte de rechter op.

‘Domme fout’

Van L. erkende ronduit dat ‘een hele domme fout’ had gemaakt, waaraan hij nog dagelijks terugdenkt en veel spijt heeft. Temeer daar bij zijn aanhouding het rijbewijs is ingenomen, waarvan hij als vrachtwagenchauffeur afhankelijk is. 

Een verzoek het rijbewijs terug te krijgen werd eerder door de rechtbank afgewezen. ‘Terecht’, vond de rechter. 

De Rijssenaar vertelde dat hij op de bewuste datum al in de ziektewet liep en in een flinke dip zat. Hij lijdt aan PTSS (posttraumatische stress-stoornis), kan moeilijk met onbekenden werken en een verschoven wervel in zijn rug zorgt voor veel lichamelijk ongemak. Om deze redenen zag de rechter ook weinig in een door de Officier van Justitie geëiste taakstraf van 50 uur.

Ze besloot tot de genoemde boete en rijontzegging met aftrek van het aantal maanden dat Van L. zijn rijbewijs al kwijt is. Hij moet bij het CBR nog een dure cursus volgen over de gevaren van alcohol in het verkeer. 

Reggestreek