Volledig scherm
Burgemeester Baron van der Borch. © Lenneke Lingmont

Markante burgemeester Holten was 'een heer van stand'

HOLTEN - Een heer van stand. Dat was burgemeester Baron van der Borch. Er is nu een expositie over de roemruchte Holtense burgervader te zien in de Oudheidkamer. 

Zijn telefoonnummer was 1. Zijn adres Holterberg 1. Het kenteken van zijn auto was E1. Kortom het kon niemand ontgaan dat mr. Allard Philip Reinier Carel baron van der Borch van Verwolde de eerste burger van Holten was. Zijn burgemeesterschap duurde maar liefst 36 jaar: van 1908 tot 1944.

De Holtense burgemeester was een heer van stand. Een markante persoonlijkheid, zo blijkt uit de expositie die in de Oudheidkamer Hoolt'n is ingericht. Hij liet in 1908 een villa bouwen op de Holterberg, vanwaar hij over zijn onderdanen en het dorp kon uitkijken. 

Ook was hij de eerste bezitter van een auto in de provincie Overijssel. Om rond te kunnen toeren met zijn automobiel liet hij verharde wegen naar alle richtingen aanleggen. Ook de toeristenweg over de Holterberg werd onder zijn leiding aangelegd.

Volledig scherm
Marc Fraser, samensteller van de expositie. © Lenneke Lingmont

"De wens van de burgemeester om een verbindingsweg aan te leggen tussen de huidige Holterbergweg en de Raalterweg, zodat hij met zijn automobiel een rondje kon rijden, viel echter niet goed bij de gemeenteraad. Hij kreeg een motie van wantrouwen aan de broek. Vandaar dat de weg nu de naam Motieweg draagt", vertelt Marc Fraser, die de expositie heeft samengesteld.

"We  hebben we tal van meubels, als de glazen kast, het kabinet, de hutkoffer, een dekenkist, een staand horloge, maar ook bijvoorbeeld het servies in bruikleen gekregen. Kortom, genoeg mooie zaken om te laten zien in een expositie. En we krijgen veel positieve reacties. Mensen zeggen dat ze nog nooit zo'n mooie expositie in de Oudheidkamer hebben gezien."

Volledig scherm
Huize De Berg. © Lenneke Lingmont

De Oudheidkamer is toevallig gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Holten. De echte werkkamer van de burgemeester is hierdoor te bezichtigen en wie de expositie bezoekt, waant zich ook even in de huiskamer van Van der Borch.

Familiewapen

Op tafel staat het servies met het familiewapen van Verwolde en daaromheen de meubels die de burgemeesterswoning sierden. In vitrinekasten zijn bovendien tal van foto's, de markante steek van de burgemeester en andere gebruiksvoorwerpen te vinden. Daaronder een zeer chique broodtrommel, een uniek fietshorloge, de trouwbijbel en een hoge hoed.

De expositie in de Oudheidskamer is in de wintermaanden elke vrijdag en zaterdag te bezichtigen van 13.30 tot 16 uur. In de zomermaanden van dinsdag tot en met zaterdag.

Reggestreek