Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Tubantia

Maximale werkstraf geëist tegen man die 58-jarige Rijssenaar doodreed

RIJSSEN/ALMELO - De beelden laten Johannes R. (19) uit Ommen maar niet los. Hoe hij op 29 januari vorig jaar, bij bij het oversteken van de kruising Morsweg naar de Galvanistraat in Rijssen, plots een klap hoort, uitstapt en voor zijn auto een fietser in een plas bloed ziet liggen. Hoe een omstander hem vervolgens bij het lichaam wegtrekt, vasthoud en hem zegt dat hij maar beter niet kan kijken. “Dat moment dat ik hem zag liggen, daar heb ik nog ontzettend veel last van.”

Twee weken na de aanrijding overlijdt het slachtoffer, een 58-jarige bewoner van een zorginstelling in Rijssen, aan het hersenletsel dat hij opliep bij de aanrijding. Officier van justitie Agelink eiste vrijdag de maximale werkstraf van 240 uur en een rijontzegging van één jaar waarvan de helft voorwaardelijk tegen R..

Fietspad

Het ongeval werd vastgelegd door beveiligingscamera’s van een bedrijf op de hoek van de kruising. Op de beelden, die één keer werden afgespeeld in de rechtszaal, was te zien dat R. in het kielzog van zijn voorganger de kruising oversteekt en op het fietspad het slachtoffer op zijn elektrische fiets frontaal raakt. “Ik had hem echt niet gezien” reageerde de Ommenaar emotioneel.

Rustig plekje

Na het ongeval zocht R. samen met zijn familie contact met familie en medebewoners van de 58-jarige. Uit gesprekken kreeg hij een goed beeld van het leven van de man die hij aanreed en het slachtoffer maakt voor altijd deel uit van zijn leven. Inmiddels is R. begonnen aan zijn droombaan als vrachtwagenchauffeur. Het ongeval heeft direct invloed op zijn wegbeleving. “Ik scan nu meteen kruispunten op fietsers en voetgangers en ga stil staan om zeker te zijn dat er niemand aankomt.” Als chauffeur ziet hij regelmatig ongelukken, “dan zoek ik een rustig plekje op en ga dan even stilstaan om mijn vader te bellen.”

Officier van justitie Agelink zei twijfels te hebben bij het verhaal van R.. Bij de politie vertelde deze namelijk dat hij voorrang had gekregen van een witte vrachtwagen en stil had gestaan bij de oversteek van het fietspad. “Het lijkt erop dat hij na het zien van de beelden zijn verhaal bijstelde.” Dat de Ommenaar zijn baan bij een rijontzegging kwijtraakt maakt Agelink niet uit, bij een dodelijk ongeval past een straf waarbij een tijd niet gereden mag worden.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.

Reggestreek