Volledig scherm
© ANP

‘Middeleeuwse’ hondenbelasting blijft in Rijssen-Holten

RIJSSEN - De motie van D66 om de hondenbelasting af te schaffen, heeft nauwelijks weerklank gevonden bij de gemeenteraad van Rijssen-Holten. Alleen de VVD steunde de democraten.

In de begrotingsbehandeling van een tijdje geleden was al een klap gegeven op de hondenbelasting, maar afgelopen donderdag prijkte het voorstel om de belastingverordeningen voor volgend jaar vast te stellen op de raadsagenda. Daaronder ook de hondenbelasting.

‘Oud instrument’

Fractievoorzitter Herman Klein Velderman betoogde in zijn toelichting dat de hondenbelasting een instrument is uit de middeleeuwen, onder meer bedoeld om het aantal zwerfhonden en daarmee hondsdolheid tegen te gaan. 

„Hondenbelasting is niet meer van deze tijd. Wij als D66 vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van hondenbezitters, dat ze de uitwerpselen van hun huisdier opruimen. De gemeente moet dan gratis poepzakjes verstrekken en het aantal afvalbakken voor die zakjes uitbreiden”, aldus Klein Velderman, die ook voorstelde de hondentoiletten te verwijderen, maar de overlastbestrijding wel in stand te houden. 

D66 stelde in de motie voor dat er een plan wordt ontwikkeld om de belasting per 1 januari 2020 af te schaffen en dat plan medio volgend jaar aan de raad voor te leggen.

VVD’er Frans Noordam was het eens met de motie evenals Rob Meijerink, maar die vond het nu niet opportuun om die belasting af te schaffen omdat de gemeente volgend jaar met fikse tekorten op het sociaal domein wordt geconfronteerd. 

Geld

„Daarom ben ik erop tegen op dit moment de hondenbelasting af te schaffen”, aldus Meijerink.  Wethouder Roland Cornelissen merkte op dat het een financiële keuze is om de hondenbelasting af te schaffen en een overgrote meerderheid van de raad bleek niet bereid tot die keuze.

Reggestreek