Volledig scherm
Dieven zijn bij Verona aan de haal gegaan met een identieke bus als op deze foto. © Oad Bus BV

Na 3 jaar nóg niet duidelijk wie schuld heeft aan failissement Oad

HOLTEN - Het antwoord op de vraag of iemand schuld heeft aan het bankroet van Oad laat nog lang op zich wachten. Dat valt op te maken uit het dinsdag verschenen achtste faillissementsverslag van de curatoren Jeroen Stekelenburg en Dignus Meulenberg.

Drie jaar na het faillissement van het Holtense reisconcern zijn hun onderzoeken naar onder andere de rol van huisbankier Rabobank en het optreden van eigenaar de familie Ter Haar nog in volle gang. Ook wordt gekeken naar het fiasco met een softwareprogramma. Dat heeft Oad 25 miljoen euro gekost.

Ter Haar versus Rabobank
Met het trekken van conclusies zullen de curatoren in ieder geval wachten tot de uitkomst van de procedure die de familie Ter Haar van de reisorganisatie heeft aangespannen tegen de Rabobank. De rechtbank Utrecht wees eerder de claim van 65 miljoen euro tegen de Rabobank af. Het hoger beroep loopt nog.

In de afgelopen maanden hebben de curatoren veel gesprekken gevoerd met bestuurders, commissarissen en andere betrokkenen. Er wordt nu gewerkt aan een feitenrapport op basis waarvan ze willen beoordelen of en wie verwijten kan worden gemaakt voor het veroorzaken van het faillissement.

Enorme impact
De impact van de ondergang van het reisconcern, met 32 vennootschappen, was enorm. Er kwamen 1.700 medewerkers op straat te staan. Bij de curatoren dienden schuldeisers voor een totaalbedrag van 77 miljoen euro aan vorderingen in. Verder deden tienduizenden gedupeerde vakantiegangers voor in totaal 23 miljoen euro een beroep op de Stichting Garantiefonds.

De curatoren gaven in mei aan dat ze door verkoop van onder meer bedrijfsonderdelen en gebouwen 35 miljoen euro hebben weten binnen te halen. Daar is in de afgelopen maanden 350.000 euro toegevoegd, blijkt uit het nieuwe faillissementsverslag.

Reggestreek