Volledig scherm
Fietsen staan nu in weer en wind bij het station in Rijssen © Lenneke Lingmont

Nieuwe overdekte fietsenstalling bij station Rijssen

RIJSSEN - Geen natte zadels meer. Reizigers kunnen hun stalen ros straks droog stallen bij het NS-station in Rijssen. De nieuwe stalling kost 1,3 miljoen euro.


Op dit moment moeten trein- en busreizigers hun fiets in weer en wind neerzetten bij het station in Rijssen. De 1.150 fietsenstallingen aan de kant van de Molenstalweg en aan de andere kant van het spoor voldoen niet meer aan de eisen van NS en ProRail. Ook voor de reizigers biedt de fietsenstalling te weinig kwaliteit. „De stalling is niet meer van deze tijd”, zegt wethouder Jan Aanstoot. „Mensen willen hun fiets in elk geval droog kunnen neerzetten. Nu de omgeving van het station wordt opgeknapt, willen we daarom ook een nieuwe, overdekte fietsenstalling gaan bouwen. ”

In de nieuwe ruimte komt plek voor 1.200 fietsen, een kleine uitbreiding dus ten opzichte van het huidige aantal. Dit sluit aan bij de reizigersprognoses van NS en ProRail. Een deel van de fietsenstalling krijgt een verdieping, waar 230 fietsen gestald kunnen worden. Bovendien komen er nog eens veertig plekken voor bijzondere fietsen, die niet in de normale stalling passen. Ook komen er fietskluizen en OV-fietsen, die reizigers kunnen huren.

De kosten van het project bedragen volgens Aanstoot maar liefst 1,3 miljoen euro. De helft daarvan wordt door ProRail betaald, de andere helft draagt de gemeente bij. Het college van B en W vraagt daarom de gemeenteraad van Rijssen - Holten om 650.000 euro beschikbaar te stellen voor het plan. De nieuwe fietsenstalling moet er over een jaar staan, de oude wordt weggehaald.

Reggestreek