Volledig scherm
© Bert Kamp

OBS Dijkerhoek krabbelt weer op

DIJKERHOEK - Kinderen, ouders en leerkrachten van OBS Dijkerhoek kijken terug op een bewogen jaar. De Onderwijsinspectie oordeelde na een bezoek in december 2015 dat de basisschool in het dorp 'zeer zwak' is. Het nieuws kwam hard aan in Dijkerhoek.

Inmiddels is er veel gebeurd. 'Samen komen we er sterker uit', is daarbij het devies. OBS Dijkerhoek heeft er al verschillende ouderavonden op zitten. Ouderavonden waarin de school uitlegde waar het onderwijs staat en waar de school naartoe wil. "Er is geen kind van school gehaald", zegt directeur Mieke van Waas. En volgens haar heeft het ook geen invloed gehad op het aantal aanmeldingen van nieuwe leerlingen.

De ouders hoorden het oordeel van de inspectie aan en sloegen de handen ineen. Kritisch hielpen ze de school er bovenop. "Het deed pijn dat steeds weer Dijkerhoek genoemd werd in landelijke overzichten met scholen die slecht scoren. Dan worden de ouders bij de slager aangekeken: 'Laat jij je kind wel op die school?'", aldus Van Waas. "Het gaat al zoveel beter. Ouders zien het verschil ook. Het is lastig om dat uit te leggen zonder dat je vervalt in enerzijds jargon of anderzijds algemeenheden. Daarom hebben we de klassen gefilmd. Dat hebben we in juli gedaan, toen we een half jaar onderweg waren, en in november nog een keer. Ouders begrijpen zo veel beter wat we bedoelen met bijvoorbeeld 'verlengde instructie'."

Vooral de doorgaande lijn in school is aangepakt. Onder meer met behulp van een coachingsteam van de PO-raad, de overkoepelende organisatie voor basisscholen. "Daar ontbrak het aan. Ieder voor zich ging het best, maar nu is de basis in elke klas hetzelfde. Je ziet het ook in onze toetsscores. Die gaan vooruit."

Reggestreek