OM eist na brandstichting bij burgervader Rijssen 2 jaar cel en tbs

RIJSSEN/ALMELO - Twee jaar cel en tbs met dwangverpleging. Dat hoorde Sjoerd van E. (71) uit Hengelo vrijdagmiddag tegen zich eisen bij de Almelose rechtbank. Hij wordt verdacht van brandstichting bij de woning van burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten.

De officier van justitie achtte de brandstichting op 13 februari 2016 bewezen. Op de beelden van de beveiligscamera's bij de woning van de burgemeester is duidelijk te zien hoe een auto aan komt rijden, er een man uitstapt en een brandend voorwerp in de richting van het huis van Hofland gooit. Volgens het Openbaar Ministerie komen het postuur, de houding en de motoriek van Van E. overeen met die van de brandstichter. De verdachte wordt daarom gevraagd om een stukje te lopen door de rechtzaal, zodat dit nog eens bekeken kan worden.

Ook de auto, een Peugeot 108, wijst volgens de officier van justitie in de richting van de Hengeloër. Hij had zo'n auto gehuurd bij Broekhuis omdat zijn eigen auto in brand was gestoken. De politie vond in de wagen sporen van benzine op de mat van de bijrijdersstoel. Onderzoek wees uit dat dit waarschijnlijk dezelfde vloeistof was die bij de brandstichting is gebruikt. Ook duikt Van E. op op camerabeelden van tankstations in de buurt van dezelfde avond.

Van E. bekende de brandstichting bij het Pieter Baan Centrum en ook in een brief aan de recherche. Hij heeft sinds de jaren tachtig al een conflict met de gemeente over sluiting van zijn kroeg Grand Moustache. De gemeente zou niet reageren op brieven waarin hij miljoenen euro's aan schade claimt en niet met hem in gesprek willen. Met de brandstichting zou hij een gesprek met Hofland hebben willen afdwingen. Maar hij trok die bekentenis later weer in. "Nee, ik heb die brand niet gesticht. Ik heb me daar niet schuldig aan gemaakt."

De raadsvrouw van Van E. stelt dat haar cliënt, die ook terecht stond voor autobranden in Hengelo, geen pyromaan is. Ze vroeg om vrijspraak van de Hengeloër, die aan dementie zou lijden. Volgens haar is het bewijs alleen gebaseerd op aannames. Een poging om de zaak aan te houden om Van E. verder te laten onderzoeken strandde.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reggestreek