Volledig scherm
© Thinkstock

OM eist werkstraf voor Rijssense die Engelse ‘petrolhead’ doodreed

ENTER/ALMELO - Tegen Gaby V. is een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar geëist. De 22-jarige Rijssense was op 13 oktober 2017 betrokken bij een ongeluk, waarbij een in Goor wonende Engelse motorrijder om het leven kwam.

Stoere getatoeëerde motorrijders met tranen in de ogen en een druk vertalende tolk voor de nabestaanden, de rechtbank in Almelo nam donderdag uitgebreid de tijd voor een emotionele rechtszaak rond het dodelijke ongeval op de afslag van de N347 met de A1 bij Enter. Daar botste de in Goor wonende Engelse motorrijder (50) tegen de zijkant van de auto Gaby V. De Engelsman kon de auto van V. niet ontwijken en botste er in volle vaart bovenop. Hij werd gelanceerd en was op slag dood. Officier van justitie Karel de Valk denkt dat V. onvoldoende oplette en eiste een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van één jaar tegen haar.

Erg spraakzaam is V. niet tijdens haar strafzaak, de omgeving is duidelijk te intimiderend voor haar. Als ze zachtjes en geëmotioneerd in de microfoon probeert te vertellen wat er gebeurde en in haar hoofd afspeelde wordt ze keer op keer onderbroken door de tolk. “Kan het wat harder, u bent niet te verstaan”, klinkt het bars. Het doet V. steeds verder in haar schulp kruipen.

Duister

Duidelijk wordt dat de Rijssense, op weg naar haar werk in de zorg in Enschede de motorrijder in het duister van de bewuste vroege oktoberochtend over het hoofd zag. De verkeerslichten werkten niet en ze stak de weg over. “Ik heb die kant nog opgekeken, maar zag hem niet. Ik weet niet waardoor dat kan”, vertelt ze. Voor de uitvaart in Engeland stuurde ze met haar familie een krans. De moeder en zus van het slachtoffer kwamen bij haar familie thuis voor een moeilijk gesprek aan de keukentafel.

De vrouwen waren uit Engeland gekomen om de strafzaak bij te wonen en gebruik te maken van de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen. Ze missen hun geliefde zoon en broer, door zijn werkgever omschreven als een echte ‘petrolhead’ omdat hij zo van motoren en auto’s hield, ontzettend. “Als ik een motor zie denk ik nog altijd dat het hem kan zijn” aldus de moeder. Ze komt nog regelmatig naar Twente om de vrienden die haar zoon onderdak boden op te zoeken. Door over hem te praten voelt het alsof haar zoon toch nog een beetje in de buurt is.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak. 

Reggestreek