Volledig scherm
Rijssen-Holten zet een mobiel stembureau in © Emiel Muijderman

Ophef over stembureaus bij referendum in West-Twente

RIJSSEN/HELLENDOORN - Inwoners van de gemeenten Rijssen-Holten en Hellendoorn kunnen op woensdag 6 april slechts op een beperkt aantal locaties stemmen over het associatieverdrag met Oekraïne. Daarover is commotie ontstaan in de politiek.

In Hellendoorn wordt het aantal stembureaus verminderd van 23 naar 12. Fractievoorzitter Thea ten Have van BurgerBelang zei tijdens de raadsvergadering dat het om ‘een principiële zaak’ gaat en de gemeente geen onderscheid mag maken tussen een referendum en een reguliere verkiezing.

Democratisch recht
„Een referendum is een democratisch recht. Door het aantal stembureaus te verminderen moeten veel mensen meer moeite doen om hun stem te kunnen uitbrengen en dat kan leiden tot een lagere opkomst. Wij willen niet marchanderen met de democratie en vinden daarom dat het college zijn besluit moet herzien en moet kiezen voor 23 stembureaus, zoals gangbaar is bij andere verkiezingen” Burger Belang kreeg alleen steun van GroenLinks.

Mobiel stembureau
Na een voorstel op initiatief van PvdA, CDA en GemeenteBelangen werd besloten alsnog het mobiele stembureau in te zetten bij het NS-station, verzorgingstehuizen en wellicht nog in de kleine kernen waar nu geen stembureau is. De oppositie beschouwde dit als ‘een doekje voor het bloeden’.

Motie
In Rijssen-Holten wordt het aantal vaste stembureaus verminderd van zestien naar negen. Reden voor D66 om in de eerstvolgende raadsvergadering met een motie te komen om alle stembureaus open te krijgen. "Het lijkt wel of Rijssen-Holten mensen wil ontmoedigen om te gaan stemmen bij het referendum over Oekraïne." Het college ontkent dat en stelt dat het samenvoegen van stembureaus puur te maken heeft met de verwachte lage opkomst. Ook hier wordt een mobiel stembureau ingezet.

Reggestreek