Volledig scherm
De Rijssense Rowenia Arslan heeft een adapter voor haar dochters iPhone 6 gekocht © Carlo ter Ellen

Oplader iPhone 6 van Julide (12) uit Rijssen ontploft in slaapkamer

RIJSSEN - Julide (12) is zich wezenloos geschrokken. Toen de Rijssense de splinternieuwe oplader voor haar iPhone6 wilde gebruiken, ontplofte het kastje zowat in haar gezicht. Dit is geen 'eigen schuld dikke bult', vindt haar moeder Rowenia Rouw (40). „Ik ging voor een goeie tweede keus.”

Julide bestelde een oplader op iparts4u.nl. Die site afficheert zich als zakenpartner van Bol.com en wekte bij Rowenia de indruk goedkopere Apple-kabels te mogen leveren. Nadat ze positieve reviews las, liet ze voor 10 euro een setje afleveren. Betrouwbaar, dacht ze.

In paniek

Quote

Mijn dochter nam de telefoon mee naar haar slaapkamer. Opeens schreeuwde ze, helemaal in paniek

Moeder van Julide

Bij de eerste keer ging het mis. „Mijn dochter nam stiekem de telefoon mee naar haar slaapkamer. Opeens schreeuwde ze, helemaal in paniek”, schetst Rowenia. Alle stoppen in huize Arslan-Rouw sloegen door, Rowenia en haar zoon namen met de zaklamp-app poolshoogte.

„Het kastje lag geblakerd op de grond. Ik moest porren om de stekker eruit te krijgen”' Julide was zo overstuur, dat ze niet in haar slaapkamer durfde en bij moeder in bed mocht.

Onderzoek

Volledig scherm
De ontplofte oplader van Julide (12) © Carlo ter Ellen

Een medewerker van een installatiebedrijf mat na de ontploffing het elektriciteitsnet door. Daarin zit niet het manco. Rowenia legde contact met iparts4u.nl. Dat ontkende deze lader te hebben geleverd. Dan had het Apple-logo erop gestaan, werd Rowenia meegedeeld. „Ze hielden me voor de gek. Op hun site staat een afbeelding van de lader die ik kocht, zónder Apple-logo.”

Haar klacht, die ook aan de consumentenprogramma's Radar en Kassa is gemaild, is door deze krant voorgelegd aan de klantenafdeling van iparts4u.nl. In de reactie per e-mail houdt woordvoerder Jan Reijnders bij hoog en bij laag vol dat de ontplofte oplader niet door hen is geleverd. 'Op de ontplofte stekker is aan de binnenzijde onder andere een heel ander logo zichtbaar', zo staat in de mail.

Foto's

En nogmaals wordt onderstreept dat de stekkers die iparts4u levert, allemaal zijn voorzien van een Apple-logo. Als bewijs heeft het bedrijf twee foto's meegestuurd. Ook meldt de woordvoerder dat afgelopen vrijdag eenzelfde stekker naar Rowenia Rouw is gestuurd als eerder is geleverd. 'Zo kan mevrouw zelf de opladers vergelijken'.

Bij Amac in Apeldoorn, leverancier van originele Apple-apparatuur, werd Rowenia verteld dat een betrouwbare lader niet voor 10 euro is te krijgen. Zij wordt boos als ze nadenkt over de mogelijke gevolgen. „Dit is nog relatief goed afgelopen, we hadden ook niet thuis kunnen zijn.” Reijnders zegt in de mail 'volkomen te snappen dat mevrouw erg geschrokken is. Maar wij staan hier volledig buiten.'

Gebruik originele oplader
Het Verbond van Verzekeraars adviseert originele opladers voor smartphones en tablets te gebruiken. "Het gebruik van alternatieve bedradingen geeft problemen", aldus directeur Richard Weurding.Eerder verbood de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) 24 soorten opladers vanwege brandgevaar.

Reggestreek