Het kunstwerk ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde dat is te zien in Rijssen en Holten.mber 2019. Foto Marco De Swart
Volledig scherm
Het kunstwerk ‘Levenslicht’ van Daan Roosegaarde dat is te zien in Rijssen en Holten.mber 2019. Foto Marco De Swart © Marco De Swart

Oplichtende stenen herinneren aan Holocaustslachtoffers in Rijssen-Holten

RIJSSEN-HOLTEN - Het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht is eind deze maand te zien op twee plekken in Rijssen en een plek in Holten. Op 27 januari 2020 is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan.

Op zaterdag 25 januari 2020 om 16.30 uur wordt Levenslicht onthuld door burgemeester Arco Hofland in het Volkspark bij de muziekkoepel. Dit om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Rijssen en Holten. 

Lichtgevende stenen

 Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. In de film Schindlers List is dat, bijvoorbeeld, te zien als de door Oscar Schindler geredde Joden allen een steen op diens graf leggen. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. 

De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Holten en Rijssen zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven weer uit als een ademhaling in licht. 

Onderwijsproject

Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject ‘Wordt gemist’, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend.  

Het monument is in Rijssen te bezoeken bij de muziekkoepel op 25 en 27 januari van 16.30 tot 21.00 en op 28 januari van 9.30 tot 15.30 uur. Op het Schild op 26 januari van 16.30 tot 21.00 uur. In Holten op 30 januari van 16.30 tot 21.00 uur bij de oudheidkamer aan de Dorpsstraat.

Stolpersteine

De organisatie van dit tijdelijk monument ligt in handen van de Stichting Stolpersteine Rijssen, Oudheidkamer Hoolt’n, Scouting Rijssen en Holten en de gemeente en maakt onderdeel uit van 75 jaar vrijheid.

De stenen lichten om de paar seconden op.
Volledig scherm
De stenen lichten om de paar seconden op. © Marco De Swart

Reggestreek