Volledig scherm
Op bunaglowpark De Lindenberg in Holten worden tijdelijk 250 asielzoekers opgevangen

Opvang in Holten: 'Vluchtelingen zijn gewoon mensen zoals jij en ik’

RIJSSEN-HOLTEN. Kan mijn dochter straks nog wel veilig naar Holten fietsen? Komen er gezinnen met kinderen of alleenstaande mannen? Wie zijn het? Waar komen ze vandaan? Omwonenden zitten vol met vragen over de opvang van vluchtelingen op bungalowpark De Lindenberg in Holten.

De angst voor het onbekende regeerde dinsdagavond bij veel omwonenden op de informatiebijeenkomsten over de opvang van asielzoekers op De Lindenberg. Daar komen vanaf oktober 250 vluchtelingen te wonen voor maximaal een jaar. Zo’n dertig direct omwonenden waren door de gemeente Rijssen-Holten per brief geïnformeerd. Maar de overige buurtbewoners moesten het nieuws in deze krant lezen. „En dat verbaast ons”, zei Henri Thalen, die op zo’n 400 meter afstand van het park woont. „We hebben op zich niets tegen de opvang van vluchtelingen. Daar zitten we best positief in. Maar we hebben wel moeite met het gebrek aan informatie. Wie komen er precies? Zijn het gezinnen met kinderen of alleenstaande mannen? Die onwetendheid veroorzaakt onrust.”

Onzekerheid
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) kan die onzekerheid niet wegnemen. „Eén ding is zeker”, aldus unitmanager Hubert Bögemann van het COA. „Er komen geen alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Daar hebben we andere opvang voor.” Maar verder weet het COA het ook nog niet precies. Ja, er komen gezinnen met kinderen. En er komen waarschijnlijk ook alleenstaande vluchtelingen. „Waar ze vandaan komen? Op dit moment zijn ’t vooral mensen uit Syrië en Eritrea. Ze worden zorgvuldig verdeeld over de bungalows op het park”, zegt Bögemann.

Positieve ervaringen
Onbegrip is er ook bij enkele bewoners van de vakantieparken in de buurt. „Er is een heksenjacht gaande op mensen die permanent in een vakantiehuisje verblijven en nu mogen er zomaar 250 asielzoekers komen wonen”, sprak een van hen. Een ander maakt zich ernstig zorgen. „Kunnen mijn dochters straks nog wel veilig over het donkere zandpad langs het park fietsen?” Het COA probeerde de zorgen weg te nemen. „Nu weet je ook niet wie er zo’n vakantiehuisje huurt. Vluchtelingen zijn gewoon mensen als jij en ik. We hebben elders in Overijssel positieve ervaringen. Omwonenden vonden het daar zelfs jammer dat hun nieuwe buren weer moesten vertrekken.”

Reggestreek