Volledig scherm
Modar Alfares en Marwa Dris werken in het Repair Café in Holten als vrijwilligers, en studeren. Ze hopen goed te integreren en een baan te vinden. © Lars Smook

Organisaties Rijssen-Holten huiverig voor inschakelen vluchtelingen

RIJSSEN-HOLTEN - Vluchtelingen integreren beter en hebben meer kans op werk als ze vrijwilligerswerk doen. Maar niet iedere organisatie zit op hen te wachten, merken ViaVie Welzijn en de gemeente Rijssen-Holten.


Coördinator René Hoveling van Werkgroep Vluchtelingen Rijssen-Holten krijgt veel vragen van organisaties over de mogelijke inzet van vluchtelingen. „Hoe zit het met de taal? Vraagt het niet veel extra begeleiding? Wat voor werk is geschikt? Hoeveel uur mag een vluchteling vrijwilligerswerk doen? Die vragen vormen vaak een drempel om mensen ‘aan te nemen’”, aldus Hoveling.

Informatieavond

Om die koudwatervrees weg te nemen, houdt ViaVie Welzijn samen met de gemeente en Movie een speciale informatieavond voor vrijwilligersorganisaties en verenigingen. De statushouders zelf moeten ook meer gestimuleerd worden. In Rijssen-Holten wonen er bijna 100. Een aantal hiervan doet vrijwilligerswerk. Exacte cijfers zijn niet bekend.

Contact

„Door én organisaties alerter te maken op de mogelijkheden én statushouders nog beter te begeleiden, hopen we deze mensen een plekje te geven in de maatschappij. Vrijwilligerswerk zorgt voor sociaal contact en werkervaring en is een eerste stap naar een mogelijk betaalde baan”, aldus Hoveling.

Repair Cafe

Modar Alfares en Marwa Dris zijn vrijwilliger bij het Repair Café in Holten omdat ze de taal beter willen leren. Marwa wilde vooral graag onder de mensen zijn. „Ik ontvang de mensen die hier met kapotte apparaten komen, schrijf op waarmee ze komen en wat er kapot is, geef ze koffie en maak een praatje. Dat laatste vind ik heel belangrijk. Ik ben namelijk bezig met een voorbereidende studie voordat ik volgend jaar aan de pabo begin. Hoe beter mijn Nederlands is, hoe makkelijker ik het zal kunnen volgen.”

Reggestreek