Paasvuurstrijd in Holten afgeblazen: ‘Waar moet je met 6000 kuub hout heen?’

VIDEOHOLTEN - Drie jaar op rij bouwde de buurtschap Dijkerhoek bij Holten het grootste paasvuur van het land. Maar de titel wordt dit weekend niet geprolongeerd; de wedstrijd is vanwege het droge weer afgelast. Het stelt de bouwers voor een dilemma: „Waar moet je met 6000 kuub hout heen?” 

Volledig scherm
Maandagavond werd er nog volop gebouwd in Dijkerhoek. Het zouden de laatste takken zijn die op de 11 meter hoge stapel gingen. © Emiel Muijderman

Met een slip komt een oude, rode Citroen Berlingo tot stilstand. Een stofwolk stijgt op. De grond is droog, zo vlak naast de paasboake. Arjan Veneklaas (21) en Bart Haverslag (25) stappen uit en werpen een blik op de enorme bult, die komend weekend niet zal branden. Te gevaarlijk, zeggen de brandweer en de gemeente. En dus is al het werk voor niets.

Ze zagen de bui maandag al een beetje hangen, toen in de Achterhoek door tientallen paasvuren een streep ging. Vandaag kreeg ook Twente ‘natuurbrandrisico, fase 2’, een soort code rood. Gemeentes krijgen dan het advies om ontheffingen van het stookverbod in te trekken. Voor de gemeente Rijssen-Holten reden om de zogeheten Paasvurencompetitie af te gelasten. „Vuren van twintig meter of hoger zien we dit jaar niet, dat is een te groot risico”, aldus woordvoerder Karlijn Schabbink.

  1. Ex-Excelsiorspeler en oud-prof Jan Michels is nu klusjesman in Deventer
    Video

    Ex-Excelsior­spe­ler en oud-prof Jan Michels is nu klusjesman in Deventer

    DEVENTER - Aan de hand van Wiel Coerver stapte Jan Michels als 12-jarig ventje al binnen bij de Engelse bondscoach Bobbie Robson. Vrijwel alle Nederlandse hotels zag de kleine Michels van binnen als technisch vaardige uitdrager van de Coerver-methode. ,,Veel oefenen met de bal op techniek.’’ Het was de opmaat van een voetbalcarrière die de Deventenaar via Apeldoorn, Zwolle, Deventer, Den Bosch, zelfs nog even naar Schotland bracht. ,,Maar ik had meer uit mijn carrière kunnen halen’’, zegt Michels in Stiften, de videorubriek van collega-nieuwsmedium De Stentor.

Reggestreek