Volledig scherm
© Bert Kamp

Pianist Van Gelder geeft masterclass in 'zijn' Rijssen

RIJSSEN - De internationaal bekende concertpianist Vincent van Gelder uit de Verenigde Staten gaf zaterdag als oud-Rijssenaar een masterclass op de muziekschool waar het allemaal begon in het Parkgebouw in Rijssen.

Akkoorden van Schubert klinken door de Herman Wesselszaal van het Parkgebouw. Achter de vleugel op het podium zit Anthonie Blonk, leerling van de Muziekschool Rijssen. Naast de vleugel staat de internationaal bekende concertpianist Vincent van Gelder uit de Verenigde Staten. Van Gelder, oud-Rijssenaar en oud-leerling van dezelfde muziekschool, verzorgt deze zaterdagmiddag een openbare masterclass voor pianoleerlingen.

De deelnemers zitten op het podium en luisteren aandachtig naar de tips en aanmerkingen van de meester. „Écht staccato. Gebruik alleen maar je vingertóppen”, adviseert Van Gelder.
Ook de 15-jarige Iris volgt de aanwijzingen nauwgezet. Ze heeft voor het zevende jaar pianoles en schreef zich in voor de masterclass van Van Gelder. „Super leerzaam. Je denkt zelf dat je het al wel goed doet, maar hij komt met tips waardoor je nog meer uit de muziek kunt halen. Hier heb je iets aan. Als hij nog eens een masterclass geeft, doe ik zeker weer mee.”

Voor Dick Sanderman, directeur van de muziekschool, is dit een speciale gebeurtenis: „In de jubileumuitgave van de muziekschool in 1989 staat hij op de foto, als leerling achter de piano. Het is heel bijzonder dat je een leerling hebt die het zover geschopt heeft en hier nu een masterclass geeft.”

Reggestreek