Volledig scherm
Wiljan en Ilse Brinkman met Diede, Polina, Leah en Noa (vlnr) © Bert Kamp

Polina (8) kan weer even kind zijn bij gastgezin in Rijssen

RIJSSEN - Ze komt uit het door de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl radioactief besmette gebied in Wit Rusland en is acht weken te gast bij de familie Brinkman in Rijssen. Polina (8) kan er even bijkomen en daar ze geniet ze zichtbaar van. "Nederland is heel mooi".

Samen met 28 andere kinderen uit de door de ramp met de kerncentrale in Tsjernobyl radioactief besmette streek, krijgt Polina de kans om een kleine twee maanden op adem te komen bij gastgezinnen in Rijssen en Holten. „De kinderen hebben een zwakke weerstand. Van de 93 kinderen op de school in Osawaya kampen er 88 met gezondheidsklachten. Je lichaam ververst in zes weken tijd je bloed. Door ze acht weken hiernaar toe te halen krijgt hun gezondheid een enorme boost en knappen de kinderen echt op”, zegt gastouder Ilse Brinkman (35)

Gebarentaal
De communicatie met de Russisch-talige Polina Alishkevich gaat uitstekend. „Ze spreekt zelfs al een beetje Nederlands. We redden ons prima met gebarentaal en we hebben een app op de telefoon die Russiche zinnen omzet in het Nederlands en andersom. Heel handig”, zegt, die samen met haar man Wiljan (40) besloot om met haar gezin een Wit-Russisch kind een warm thuis te bieden. 's Ochtends gaan de Wit-Russische kinderen naar de Regenboogschool in Holten, waar ze onderwijs krijgen van twee meegereisde onderwijzeressen. 's Middags zijn er leuke activiteiten.

Ilse, Wiljan en hun dochters Noa, Diede (9) en Leah (3) geven Polina zoveel mogelijk aandacht en liefde. „Ze knuffelt met ons op de bank, ja ze is gek met ons. Het is mooi dat we haar weer even kind kunnen laten zijn. En het is voor onze kinderen ook leerzaam om te beseffen hoe goed we het hier hebben. Dat Polina blij is met tweedehands kleding van de kledingbank. Blij kan zijn met helemaal niets. ” Ilse heeft geen moment spijt van haar keuze. „Ik zou het zo weer doen. Je helpt een ander kind en bezorgt haar een fijne tijd. ik zie geen nadelen. Ze draait gewoon mee in ons gezin. Ik ga haar straks enorm missen.”

Reggestreek