Volledig scherm
Een vrachtwagen verloor in de nacht van woensdag op donderdag een deel van zijn zware lading door een botsing met de spoorbrug in Holten. ProRail-zegsman Aldert Baas vindt dat de chauffeur ‘een onverantwoord groot risico’ nam. © News United/ Jan Willem Klein Horstman

Politie onderzoekt aanrijding met spoorbrug in Holten

HOLTEN - Een vrachtwagen is in de nacht van woensdag op donderdag rond drie uur tegen de spoorbrug in de Dorpsstraat in Holten aangereden. Hierdoor kwam een deel van de lading (verpakte delen van een windmolen) op straat terecht. De politie onderzoekt de toedracht van het ongeluk en kijkt of direct betrokkenen wellicht nalatig zijn geweest. 

De Poolse chauffeur van de vrachtwagen, die vanwege de tijdelijk afsluiting van de A1 via het centrum van Holten moest omrijden, schatte de hoogte van de spoorbrug niet goed in. ProRail-woordvoerder Aldert Baas reageert verontwaardigd op het ongeluk.

Verontwaardigd

Baas: „Ik heb met stijgende verbazing de berichtgeving hierover in de media gevolgd. Het ging om een convoi exceptionnel met een zware lading van vijf ton, dat werd begeleid. Dan moet je toch weten wat de hoogte van dit viaduct is. Met 4 meter ligt die gewoon binnen de wettelijke normen. De chauffeur heeft een onverantwoord groot risico genomen, dat tot grote vertragingen in het treinverkeer had kunnen leiden. Er is schade aan de spoorbrug, maar volgens onze inspecteur was het om 5.00 uur verantwoord het stilgelegde treinverkeer op de lijn Deventer-Wierden te hervatten. De politie heeft de zaak nu in onderzoek. Als dat niet was gebeurd, hadden wij als ProRail  zeker overwogen aangifte te doen.”

Maatregelen?

Wethouder Jan Aanstoot van openbare werken van de gemeente Rijssen-Holten weet niet precies hoe groot de schade aan het wegdek (asfalt) is. Aanstoot:  „Zo’n ongeluk gebeurt hier elk jaar wel een keer en ik denk dat het moment nadert dat de gemeente met ProRail moet gaan overleggen of wij als wegbeheerder extra maatregelen moeten nemen om dit soort ongelukken in het vervolg te voorkomen.“ 

Reggestreek