Volledig scherm
Wethouder Bert Tijhof. © Frans Nikkels

Raad Rijssen-Holten: twijfel over effectiviteit drugsbestrijding

RIJSSEN - De politiek in Rijssen-Holten maakt zich ernstig zorgen over het drugsgebruik van de jeugd in de gemeente. D66 wil daarom weten hoe effectief het drugspreventiebeleid van de gemeente is. De vraag is met name of het geld dat de gemeente in drugsbestrijding stopt - 20.000 euro per jaar - wel enig effect sorteert.

Het afgelopen jaar heeft de politiek diverse malen over de drugsproblematiek in Rijssen-Holten gesproken. Maar de door wethouder Bert Tijhof beloofde evaluatie van dit beleid over 2015 kwam niet alleen te laat, maar was ook onvoldoende, stelt D66. „In de evaluatie lezen we dat Tactus het jaarlijkse budget van 20.000 euro volledig heeft besteed. Maar is dit ook effectief geweest? Wat is nu het meetbare resultaat geweest van deze drugspreventie? Was het budget afdoende of beperkte dit budget de kwaliteit en effectiviteit?”, vraagt D66-commissielid Casper Polman zich af.

Evaluatie
Coalitiepartij SGP vindt het goede vragen van D66. „Wat zijn nu precies de resultaten van het plan geweest? We missen concrete doelstellingen. In de evaluatie staat wel welke maatregelen er uitgevoerd zijn, maar wordt niet duidelijk of de doelstellingen zijn bereikt”, zegt SGP-raadslid Jan Noeverman. Ook coalitiepartner Gemeentebelang wil aantallen zien. „De cijfers op een rij”, zegt fractievoorzitter Wim Muller.
En VVD-fractievoorzitter Frans Noordam: „Ik wil in een evualtie niet lezen dat de werknemers en uitvoerders het beleid effectief vinden. Ik wil resultaten zien!”

Meetbaar
Volgens wethouder Bert Tijhof is het effect van het drugsbeleid echter niet goed meetbaar. „We hebben het geld vooral ingezet op acute problematiek. De ambulant medewerker van Tactus is een oud-jongerenwerker in Rijssen en kent de jeugd dus goed. We weten dat er sprake is van groepsdruk bij druggebruik. Daarom is ingezet op groepsgerichte aanpak met onder meer gesprekken met ouders en jongeren. Ook is er contact geweest met scholen”

Reggestreek