De Reggeburgh, het hoofdkantoor investeringsmaatschappij Reggeborgh in Rijssen
Volledig scherm
De Reggeburgh, het hoofdkantoor investeringsmaatschappij Reggeborgh in Rijssen © Emiel Muijderman

Reggeborgh wil VolkerWessels voor derde keer van beurs halen

updateRIJSSEN – De familie Wessels wil bouwconcern VolkerWessels opnieuw van de beurs halen. Het is al de derde keer dat de familie via haar investeringsbedrijf Reggeborgh de beursnotering geschrapt wil zien door zelf weer alle aandelen VolkerWessels in te kopen.

Op dit moment heeft Reggeborgh, het investeringbedrijf van de familie Wessels, 67,5 procent van VolkerWessels in handen. In 2017 werd een hernieuwde beursgang gemaakt, omdat Reggeborgh zijn belangen meer wilde spreiden. Sinds 2012 had Reggeborgh weer de meerderheid in handen, nadat die vijf jaar eerder was verkocht aan hedgefonds CVC. Wijlen Dik Wessels zei toen de aandelen van CVC werden teruggekocht, dat de familieleden klaar stonden om het concern weer te gaan runnen.

VolkerWessels kreeg een beursnotering in 1990 toen Wessels Rijssen, zoals het bedrijf toen nog heette, branchegenoot IBB Kondor uit Leiden over nam. IBB Kondor had een beursnotering en zo geraakte Wessels ook aan de beurs. Sindsdien is er dus sprake van een haat-liefde verhouding tussen de familie Wessels en de beurs.

Verkocht aan hedgefonds

In 2003 haalden Dik en Herman Wessels het bouwconcern uit frustratie over de in hun ogen veel te lage koers voor het eerst van de beurs. Vier jaar later werd de meerderheid dus aan CVC verkocht. Reggeborgh zelf hield toen 42,5 procent. Herman Wessels was in april 2007 overleden en oudere broer Dik Wessels, die in november 2017 zelf zou overlijden, zei destijds in deze krant dat verkoop van het meerderheidsbelang aan CVC het beste was voor het bedrijf. ,,Als ons Herman niet was overleden, was het anders gelopen.”

Beleggers enthousiast

Reggeborgh biedt nu 21,75 euro per aandeel, inclusief een interim-dividend van 0,28 cent per aandeel. Blijkens een eerste reactie zijn beleggers enthousiast, de koers spoot aan het begin van de middag met bijna 21 procent omhoog tot boven de 21 euro. Wat de motivatie van de familie Wessels is om de meerderheid in het bouwconcern voor de derde keer terug te kopen, is niet bekend. Mogelijk is het opnieuw frustratie over een te lage koers. Zelf laat het bedrijf de ‘waarom-vraag’ vooralsnog onbeantwoord.

Legale truc eerder vertoond

Maar wie de geschiedenis van VolkerWessels kent, kan slechts tot één conclusie komen: Reggeborgh denkt geld te kunnen verdienen met het terugkopen van aandelen. Dezelfde, volstrekt legale, truc werd immers al twee keer eerder met succes vertoond. Volgens het dinsdag uitgebrachte bod is VolkerWessels volgens Reggeborgh 1,74 miljard waard. Twee jaar terug bij de verkoop was de waardering 1,84 miljard. De ‘winst’ is bij het huidige bod dus al 100 miljoen euro. En de familie Wessels ziet kennelijk meer potentie in het bouwconcern dan beleggers op dit moment doen, waardoor terugkoop op termijn nog veel lucratiever kan uitpakken.

Zeesluis IJmuiden

De koers van het aandeel VolkerWessels zit in het slop na het echec met de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, die VolkerWessels daar samen met BAM bouwt. VolkerWessels heeft al 111 miljoen euro verlies geleden op de bouw van de zeesluis en dat bedrag kan nog verder oplopen, want nog circa twintig procent van de sluis moet worden afgebouwd.

De eerste van de in totaal drie deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden werd in januari geplaatst. VolkerWessels verloor door verschillende tegenvallers al 111 miljoen euro op het project.
Volledig scherm
De eerste van de in totaal drie deuren van de nieuwe zeesluis in IJmuiden werd in januari geplaatst. VolkerWessels verloor door verschillende tegenvallers al 111 miljoen euro op het project. © ANP

Reggestreek