Volledig scherm

Rijssen-Holten: een theocratie of een democratie?

RIJSSEN-HOLTEN - Het christelijk machtsblok uit Rijssen dicteert de zondagsrust. Discussie gesloten, de winkels in Holten op zondag ook. „Dit kan alleen in een theocratie”, vindt de PvdA.

Onbegrip en ongeloof. De oppositiepartijen D66, PvdA en (een deel van de) VVD zijn verbijsterd over het feit dat het christelijk machtsblok van SGP, ChristenUnie en CDA, gesteund door coalitiepartner Gemeentebelang 5.578 ingezamelde handtekeningen uit Holten voor zondagsopenstelling van de winkels negeert. Een motie van D66 en PvdA om dit signaal van een meerderheid van de Holtense bevolking serieus te nemen werd donderdag weggestemd met 20 tegen 5 stemmen.

Andersdenkenden
PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink wijst er op dat SGP-leider Van der Staaij in de Tweede Kamer een meerderheid achter zijn motie kreeg waarin staat dat winkeliers nooit gedwongen kunnen worden op zondag open te zijn. „Als de christelijke partijen voor zichzelf de vrijheid opeisen om de zondag zo in te vullen als ze zelf willen, dan moeten ze andersdenkenden die vrijheid ook toestaan. Wat u niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook een ander niet. In een democratie is het niet normaal dat u andersdenkenden uw wil oplegt, wel in een theocratie.”

Baarlijke nonsens
Maar SGP-fractievoorzitter André Scheppink vindt dat ‘baarlijke nonsens’. „We leven niet in een handtekeningendemocratie. Als ik een actie houd voor de zondagsrust, krijg ik waarschijnlijk wel 15.000 handtekeningen. Wij voeren nadrukkelijk campagne voor de zondagsrust bij elke verkiezing. En we zijn tot nu toe telkens de grootste partij geworden. Een meerderheid van de raad en dus van de kiezers in Rijssen-Holten is tegen openstelling van winkels op zondag. Democratischer kan niet.”

Reggestreek