Volledig scherm
© Lars Smook

Rijssen-Holten houdt dit jaar ruim een miljoen euro over

RIJSSEN-HOLTEN - Niet alleen het huishoudboekje voor 2017 is op orde, de gemeente Rijssen-Holten houdt dit jaar, zoals het er nu naar uitziet, ruim een miljoen euro over.


Nadat vorige week al een lastendaling voor de inwoners werd aangekondigd, betekent de najaarsnota weer een flinke meevaller voor de gemeente. Het overschot van 1.145.500 wordt aan de algemene reserve toegevoegd. „Zo heeft de gemeente een buffer om tegenvallers in moeilijke tijden te kunnen opvangen”, zegt wethouder Ben Beens van Financiën.

Het positieve saldo is het resultaat van een aantal mee- en tegenvallers. Tegenvallers waren er bijvoorbeeld door een daling van de boekwaarde van grondexploitaties (300.000 euro). Maar er is weer geld over van geplande werkzaamheden die dit jaar niet zijn uitgevoerd. Het hiermee gemoeide bedrag - 307.000 euro - blijft volgend jaar wel beschikbaar voor de daarvoor bestemde doelen. Het gaat onder meer om de visienota jeugd- en jongerenwerk, detachering van de groenploeg van Soweco en armoedebestrijding.

Verder is er onder meer een hogere uitkering vanuit het Gemeentefonds (175.000 voordeel). Het exploitatietekort van gemeentelijke bouwgrond op de Kol in Holten valt bijna een half miljoen lager uit. Het leerlingenvervoer kost minder geld omdat er minder leerlingen worden vervoerd naar speciaal onderwijs. Dat heeft te maken met het passend onderwijs waardoor meer kinderen met een beperking op reguliere scholen worden geplaatst.

Reggestreek