Volledig scherm
© Frans Nikkels

Rijssen-Holten wil meer ruimte om te groeien van provincie

RIJSSEN-HOLTEN - Rijssen-Holten wil verder groeien. De provincie beperkt de economische ontwikkelingsruimte te veel, vindt de gemeente. „Dit voelt als een harnas.”

De provincie Overijssel is bezig met het opstellen van een omgevingsvisie. Daarin staat hoe de provincie de komende jaren wordt ingericht en ontwikkeld. De ontwerpversie lag tot gisteren ter inzage. Die eerste visie was voor Rijssen-Holten aanleiding om een pittige brief naar het provinciebestuur in Zwolle te sturen.
Want de gemeente is niet blij met de visie van Overijssel.

Streekfunctie
De provincie onderscheidt in het plan drie categorieën voor gemeenten: stedelijke netwerken (zoals Netwerkstad Twente, Stedendriehoek en Zwolle/Kampen), gemeenten met een streekfunctie (Hardenberg en Kampen) en overige kernen. Rijssen-Holten wordt in die laatste categorie ingedeeld en mag alleen voor de lokale, eigen behoefte (beperkt) groeien. Het college van B en W is het daar niet mee eens. Volgens het gemeentebestuur heeft Rijssen-Holten wel degelijk een streekfunctie.

Vierde economie
Burgemeester Arco Hofland: „We hebben als gemeente ingesproken in Zwolle en SGP, ChristenUnie en CDA hebben tijdens het debat in Provinciale Staten gepleit voor een positieve bejegening van Rijssen-Holten. Wij zijn de vierde economie van Overijssel en de meest mkb-vriendelijke gemeente van Nederland. Maar die uitgangspunten vinden we niet terug in deze visie. Rijssen-Holten wil ruimte voor haar eigen economische ontwikkeling.”

Toplocatie
De gemeente wijst erop dat er zich tal van grote nationale en internationale bedrijven in Rijssen-Holten hebben gevestigd. „Het winkelcentrum van Rijssen heeft bovendien een regionale functie. Op het gebied van recreatie en toerisme is Holten en de Holterberg, als onderdeel van het Nationaal Park, een toplocatie in Overijssel.” Rijssen-Holten voelt zich tekortgedaan door de provincie en wil met Gedeputeerde Staten in gesprek over haar ambities.

Reggestreek