Volledig scherm
© Frans Nikkels

Rijssen krijgt reformatorische mbo zorgopleiding

RIJSSEN - Leerlingen van de nieuwe mbo-opleiding zorg in Rijssen kunnen kiezen of ze een openbare of een reformatorische leerweg willen volgen. Dat kan dankzij samenwerking tussen het ROC van Twente en het christelijke Hoornbeeck College.

De nieuwe mbo-opleiding voor verzorgende IG (Beroeps Begeleidende Leerweg, BBL) die na de zomervakantie in Rijssen begint, krijgt twee stromingen: een openbare en een reformatorische. „Dat doet recht aan de identiteit van de Rijssense bevolking”, zegt wethouder Bert Tijhof van de gemeente Rijssen-Holten. Nu al gaan zo’n 120 scholieren uit Rijssen naar het Hoornbeeck College in Apeldoorn vanwege de christelijke identiteit van deze landelijke mbo-school. Die heeft nu al vestigingen in de gehele Biblebelt, zoals in Kampen, Apeldoorn, Amersfoort, Gouda, Rotterdam en Goes. En daar komt Rijssen bij.

25 leerlingen
„Voor de opleiding Verzorgende IG is de instroom uit Rijssen zo’n tien leerlingen”, zegt locatiemanager Georg Lindhoud van het Hoornbeeck College in Apeldoorn. Bij het ROC van Twente bestaat die groep uit vijftien leerlingen uit Rijssen, zo laat directeur Mayke Bergman-Ruven van het mbo-college voor gezondheidszorg van het ROC van Twente weten. De roc’s streven er daarom naar om met 25 leerlingen de nieuwe opleiding in Rijssen te kunnen beginnen. „Deze scholieren hoeven straks dus niet meer te reizen, maar kunnen in Rijssen hun mbo-opleiding volgen”, aldus Bergman-Ruven.

Identiteit
Bijzonder is ook dat de twee roc’s de nieuwe opleiding samen met de lokale zorginstellingen Carinova, Carintreggeland, SVRO, Siloah en de Baalderberggroep opzetten. „We bieden onze leerlingen garantie op een leerwerkplek tijdens hun opleiding en dat is best uniek in de zorg”, zegt projectleider Mandrie van den Berg. Zorginstellingen in Rijssen-Holten behoefte hebben aan mensen die de juiste kennis, kunde en vaardigheden in huis hebben. Mensen die bovendien de gemeenschap kennen. Identiteit speelt daarbij een grote rol. Met de nieuwe opleiding kunnen we maatwerk leveren”, aldus wethouder Bert Tijhof.

Waar de nieuwe school komt in Rijssen is nog niet bekend. Er wordt naar een locatie gezocht bij het station. Aanmelden voor de nieuwe mbo kan via de beide roc’s.

Reggestreek