Volledig scherm
Stadsorganist Dick Sanderman bespeelt het orgel tijdens het concert dat de gemeente aan de inwoners van Rijssen-Holten aanbiedt © FFU Press Agency/Michiel van de Velde

Rijssen viert 40 jaar stadhuisorgel

RIJSSEN - Het pijporgel in de Brusselzaal van het Rijssense stadhuis werd op 18 april 1977 door organist en dirigent Charles de Wolff in gebruik genomen. Precies 40 jaar en een maand later, deze donderdagavond, wordt de verjaardag van het instrument gevierd. Stadsorganist Dick Sanderman is solist tijdens het jubileumconcert, dat om 20.00 uur begint en aan de inwoners wordt aangeboden door het gemeentebestuur van Rijssen-Holten. 

Sanderman speelt orgelwerken van Bach, die tijdens de officiële ingebruikneming ook door De Wolff ten gehore werden gebracht. Met violisten Judith Verona Martin en Alisa van Dijk en Diederik van Dijk op cello waagt de stadsorganist zich vervolgens aan een zestal kerksonates van Mozart en een concerto van Sammartini. 

Drukwindharmonium

Voor de Bagatellen van Dvorak wordt een zeldzaam drukwindharmonium in de Brusselzaal geplaatst. Verder nemen burgemeester Arco Hofland en wethouder Ben Beens het woord en is er een hapje en een drankje.

Geschiedenis

Bijzonder feit is dat Rijssen naast Rotterdam de enige stad met een pijporgel in het raadhuis is. Omdat er veertig jaar geleden nauwelijks plekken waren om concerten te houden besloot toenmalig burgemeester G.J. Smit, groot muziekliefhebber en onder meer bestuurslid van de Nederlandse Bachvereniging, een concertserie te houden in de hal van het stadhuis. 

Daartoe werd een pijporgel met 12 stemmen gebouwd. Beroemde organisten als Jean Guillou, Michelle Leclerc en Wim van Beek kwamen sindsdien naar Rijssen om het orgel te bespelen. Nog altijd worden er orgeldagen en –concerten in het stadhuis gehouden. 

Reggestreek