Volledig scherm
Het Rijssens Museum © Marieke Bakker

Rijssens Museum schiet collega's te hulp

RIJSSEN/OMMEN - Expertise van het Rijssens Museum wordt ingeschakeld om noodlijdend Tinnen Figuren Museum in Ommen van de ondergang te redden. De twee musea verwachten in de toekomst veel voor elkaar te kunnen betekenen.

Het Rijssens Museum begon afgelopen jaar een proef waarbij musea in West-Twente op verschillende gebieden met elkaar samenwerken. Het Tinnen Figuren Museum kampt al geruime tijd met problemen. De directie van het museum in Ommen vecht voor het voortbestaan, maar blijft voorlopig nog gewoon open. Voornaamste reden van de misère: de gemeente Ommen heeft begin dit jaar de subsidiekraan dichtgedraaid.

Collectie
Het museum, met een in Europa unieke collectie van ongeveer 250.000 tinnen figuren, is gevestigd in het voormalige stadhuis van Ommen, aan de Markt. Daar is op drie verdiepingen een uitgebreide collectie van tinnen figuren uitgestald. Belangrijke onderdelen zijn grote diorama’s, waar bekende veldslagen zijn uitgebeeld. Zoals de slag bij Waterloo, met meer dan 10.000 soldaatjes, inclusief Napoleon Bonaparte.

Reddingsplan
De stichting heeft niet stilgezeten sinds vorig jaar bekend werd dat de subsidiekraan dichtgedraaid zou worden. Er is een nieuw huurcontract afgesproken met de eigenaar van het voormalige gemeentehuis en er is ruimte ingeleverd, waardoor de huurprijs omlaag kon. Ook is een actie gestart voor werving van ‘vrienden’ van het museum. De samenwerking met het Rijssens Museum hoort ook bij het reddingsplan.

Reggestreek