Volledig scherm
Graven verzakken in Rijssen doordat konijnen holen maken. © Emiel Muijderman

Scheve graven en tegels bron van ergernis in Rijssen

RIJSSEN/HOLTEN - Inwoners van de gemeente Rijssen-Holten hebben vooral klachten over de begraafplaatsen in Rijssen, de inrichting van het centrum rond de Smidsbelt in Holten en de Enterstraat in Rijssen.
Dat blijkt uit onderzoek van de gemeente onder de deelnemers aan het Rijssen-Holten Panel. 474 inwoners deden mee en gaven hun mening over de openbare ruimte in hun gemeente.
De meeste klachten gingen over het scheefzakken van graven op de begraafplaatsen, veroorzaakt door een konijnenplaag. Ook over de inrichting van het centrumgebied rondom het filiaal van Albert Heijn aan de Smidsbelt in Holten zijn klachten. Die gaan vooral over prullenbakken en lantaarnpalen en het autoverkeer in het centrum. Het vele verkeer veroorzaakt kapotte en scheve bestrating, waar het publiek last van heeft. Wat betreft de Enterstraat zijn er klachten over de verkeersonveiligheid.
De gemeente komt al meteen met voorstellen om de problemen aan te pakken. In de Enterstraat komt in 2017 een pilot, voor een deel met beplanting tussen de weghelften. Voor de ravage die konijnen veroorzaken op begraafplaatsen wordt doorgegaan met het plan om konijnen te verjagen, zoals ook dit jaar is gebeurd. Voor het terugdringen van de overlast en het in orde brengen van verzakte graven zijn vrijwilligers aan de slag.

De problemen in Holten kunnen niet alleen door de gemeente worden opgelost, omdat er problemen zijn met zaken die niet op gemeentelijke grond staan (prullenbakken, verlichting). Hierover wordt gesproken met ondernemers. Met de ondernemers in Holten wordt ook gekeken naar de mogelijkheid om de Smidsbelt volledig autovrij te maken, zodat bestrating niet steeds kapot wordt gereden of verzakt.
Andere klachten die in het onderzoek naar voren komen zijn scheefliggende tegels in de gemeente, ondeugdelijke klinkerwegen, overlast van groen en onkruid dat het verkeer belemmert en hondenpoep.
De gemeente pakt het onkruid snel aan op plekken waar het verkeersonveilig is en zet een reparateur op de plaatsen met losse tegels en kapotte verharding.

Opsporingsambtenaren krijgen de opdracht extra alert te zijn op overlast door hondenpoep op de locaties die panelleden hebben genoemt. Dat is in het verleden ook al door de gemeente gedaan, waarna de klachten fors afnamen.
Ondanks de klachten over de openbare ruimte in de gemeente hebben de deelnemers aan de openbare ruimte in hun stad en dorp een gemiddeld cijfer gegeven van een 7,3.
En 87 procent van de ondervraagden vindt verder dat de kwaliteit van de buitenruimte minstens gelijk en vaak beter is dan in omliggende gemeenten.

Reggestreek