Volledig scherm
Boswachter Ine Nijveld beloont een hond met een koekje, omdat de viervoeter keurig is aangelijnd. © Emiel Muijderman DTCT

Staatsbosbeheer Salland houdt
actie ‘Fijn, de hond aan de lijn’

RIJSSEN - Staatsbosbeheer in Salland  houdt de komende tijd weer de actie ‘Fijn, de hond aan de lijn’. 

In natuurgebieden, zoals de Sallandse Heuvelrug, de Borkeld en het Wierdense Veld worden met name in het broedseizoen vaker boa’s (bijzondere opsporingsambtenaren) ingezet om te controleren op de naleving van de gedragsregels. Het gaat dan met name om de controle of bezoekers van de natuurgebieden hun hond wel aan de lijn hebben. Loslopende honden kunnen veel onrust en zelfs sterfte onder de wilde dieren, zoals op de grond broedende vogels (korhoenders), jonge hazen, drachtige reegeiten en reekalfjes, veroorzaken. De boa’s belonen de hond die keurig aan de lijn loopt tijdens de actie met een hondenkoekje.

Loslopen

Op www.staatsbosbeheer.nl zijn de  hondenlosloopgebieden op de Sallandse Heuvelrug te vinden. Daar mogen honden vrij rondrennen zolang ze onder appèl zijn. „Ook in deze gebieden mogen ze natuurlijk niet de rust van andere dieren verstoren. De eigenaren blijven zelf verantwoordelijk voor hun hond. Alleen als we de natuur haar rust gunnen kunnen zowel mens als dier hiervan blijven genieten”, aldus boswachter publiek Kees Jan Westra van Staatsbosbeheer in Rijssen.

Reggestreek