Volledig scherm
De rechtbank in Almelo. © Lars Smook

Stapper uit Rijssen die jongeman gat in slaat, klaagt nu pas over discriminatie

ALMELO/RIJSSEN/HENGELO - ‘Miki’ G. (22) uit Rijssen slaat een stapper in de Hengelose binnenstad zo hard op zijn gezicht, dat het slachtoffer in een ‘afgraving vol water’ kukelt. Wat is de aanleiding?

Hij werd gediscrimineerd. „Toen brak er iets.” Zo schetst ‘Miki’ G. de aanleiding voor een vechtpartij voor café De Rits. Dat zei de Rijssenaar met Turkse wortels maandag tegen de politierechter. Maar die bewuste nacht, 31 maart, meldde hij bij de politie niets over racistisch gescheld. 

Schimmig

De precieze aanleiding voor een partij nachtelijk matten, blijft schimmig. ‘Miki’ G., die een joint had geblowd, sloeg een jongeman zo hard, dat deze in een gat viel, waarschijnlijk ontstaan door werkzaamheden aan het Burgemeester Jansenplein. De geslagen man kukelde in ijskoud water.

Ook een andere man, een toevallige passant, kreeg een dreun van de bouwvakker. Hij had niets met de ruzie te maken en kreeg ‘uit het niets’ een klap op zijn mond. Een stuk tand brak af.

Lucky

‘Miki’ stond ook terecht voor het bedreigen van twee beveiligers bij discotheek Lucky, daags na kerst 2018. Hij wist niet veel meer dan dat er ‘een conflict-je’ in de zaal was geweest. De rest van de film was gewist.

Officier van justitie Karel de Valk wees op G.’s strafblad, vol (ook recente) geweldsdelicten. De verdachte ziet in dat hij baat heeft bij een agressietraining. De eis: 80 uur taakstraf en vier weken voorwaardelijk.

Straf

De rechter matigde de straf: 40 uur voor nop werken en drie weken voorwaardelijk. De reclassering mag proberen G.’s agressie te temperen.

Reggestreek