Het steenmeel van vulkanisch gesteente gewonnen in Noorwegen wordt bij wijze van proef ingezet tegen de verzuring van de grond van de Sallandse Heuvelrug.
Volledig scherm
PREMIUM
Het steenmeel van vulkanisch gesteente gewonnen in Noorwegen wordt bij wijze van proef ingezet tegen de verzuring van de grond van de Sallandse Heuvelrug. © Getty Images

Steenmeel en korrels voor gezondere Sallandse Heuvelrug

HOLTEN/ NIJVERDAL - De verzuring van de bodem van de Sallandse Heuvelrug is een fors probleem voor zowel flora als fauna in het natuurgebied. Kalk strooien helpt de verzuring te verminderen, maar Staatsbosbeheer experimenteert nu ook met andere middelen: Vitenskorrels en steenmeel uit Noorwegen.

Door verdroging, versnippering en verzuring daalt de verscheidenheid aan planten- en diersoorten op de Sallandse Heuvelrug. Als er niets wordt gedaan verdwijnen er plantensoorten en daarmee ook de dieren die ervan afhankelijk zijn, zoals de zilveren maan, de wulp en het korhoen. Een pallet aan maatregelen moet ervoor zorgen dat de rijkdom aan plant- en diersoorten in het gebied blijft behouden en wordt versterkt.

Reggestreek