Volledig scherm
De gemeenteraad van Rijssen-Holten nam vrijdagmiddag een motie aan waarbij morele steun aan de boeren werd uitgesproken. © Carlo ter Ellen DTCT

Steun politiek Rijssen-Holten voor boeren

RIJSSEN - Het mondde bijna uit in een semantische discussie over het woord ‘onwenselijk’, maar uiteindelijk ging een meerderheid van de raad van Rijssen-Holten vrijdagmiddag in de begrotingsvergadering akkoord met het uitspreken van ‘morele steun aan onze boeren’. 

Stikstofreductie

Slechts D66 en PvdA stemden tegen de door het CDA mede ondertekende motie van de VVD. „Je moet niet uitspreken wat je niet kunt waarmaken. Het is waarschijnlijk onvermijdelijk dat boeren worden uitgekocht voor de stikstofreductie en dan moet je als gemeente niet zeggen dat dit onwenselijk is”, aldus Rob Meijerink van de PvdA. Ook Herman Klein Velderman (D66) dacht er zo over en zei te vinden dat bepaalde maatregelen ten behoeve van de stikstofreductie niet bij voorbaat kunnen worden uitgesloten. 

Morele steun

Afgezien van de zin: ‘Het om die reden onwenselijk vindt dat lokale boerengezinsbedrijven gedwongen hun bedrijf zouden moeten verplaatsen ten behoeve van de stikstofreductie wetgeving’ vonden beide fracties de morele steun aan de boeren wel okay.

Nuance

Frans Noordam (VVD) en later ook André Scheppink wezen er op dat het woord onwenselijk er niet voor niets staat. Er stond dan ook niet ‘onaanvaardbaar’, want dat zou de voor de portefeuille landelijk gebied verantwoordelijk wethouder Roland Cornelissen sowieso niet kunnen waarmaken. Cornelissen wilde toch de nuance maken dat er zich in de toekomst een situatie kan voordoen waarbij sprake is van een gedwongen bedrijfsverplaatsing in het kader van het algemeen belang.

Volgens Jan Beunk was het woord ‘onwenselijk’ daarom juist erg op zijn plaats. „Ik weet ook niet of over tien jaar nog vrij uitzicht heb vanuit mijn woning.” SGP’er Scheppink tilde niet zo zwaar aan de betekenis van ‘onwenselijk’. Volgens hem ging het bij de motie toch vooral om de boeren morele steun te geven.

Reggestreek