Volledig scherm
Rechtbank Almelo. © Lars Smook DTCT

Tbs lijkt enige manier om Rijssense te laten stoppen met terreurtelefoontjes

RIJSSEN/ALMELO - Psychiater Pieter Ronhaar blijft vrijdagmorgen in de Almelose rechtszaal voet bij stuk houden. Tbs met dwangverpleging is de enige manier waarop voorkomen kan worden dat Petra K. (55) uit Rijssen weer aan de lopende band gaat bellen met de noodnummers van Twentse huisartsenposten. 

En het is van het grootste belang dat K. gestopt wordt. Met haar constante telefonische noodkreten om hulp houdt ze belangrijke telefoonverbindingen bezet en brengt ze anderen in levensgevaar. Officier van justitie Carlo Dronkers heeft dan ook niet veel tijd nodig om zijn strafeis te bepalen: tbs met dwangverpleging.

Niet bereikbaar

Medewerkers van de huisartsenposten in Almelo en Rijssen zijn ten einde raad. Al jarenlang krijgen ze keer op keer Petra K. op het spoednummer aan de lijn. Ze eist hulp en gaat op dwingende toon de discussie aan waarom zij daadwerkelijk recht heeft op die hulp. Al de tijd die ze besteden aan de zinloze discussies met K. is het spoednummer van hun huisartsenposten telefonisch niet bereikbaar voor mensen die werkelijk in nood zit. 

K. wordt een paar keer opgepakt om vervolgens met een goed plan voor behandeling naar huis gestuurd te worden. In oktober vorig jaar gaat het binnen drie dagen al mis. K. hangt weer doorlopend aan de lijn en wordt opnieuw opgepakt: „Ik had echt hulp nodig. Ik had angst en paniek en ik durfde ook niet naar buiten.”

Alcoholprobleem

De problemen van K. zijn niet nieuw, deskundigen concluderen dat de Rijssense kampt met een borderline-stoornis, een posttraumatische stressstoornis en een alcoholprobleem. Ze heeft ook meerdere somatische klachten, lichamelijke klachten waar geen medische oorzaken voor gevonden worden. In 2003 belandde ze al eens in de toenmalige tbs-kliniek in Oldenkotte. Die tbs werd niet afgemaakt, de opstandige houding van K. werd zo onwerkbaar dat de kliniek haar in 2006 liet gaan. Sinds die tijd is ze een vaste klant bij diverse hulpverleningsinstellingen.

Vaarwel

Op zitting laat K. haar opstandige kant duidelijk merken. Meermaals onderbreekt ze de rechters en als officier van justitie Dronkers aan het woord is, dreigt ze zelfs de zaal te verlaten. Ze staat op, roept ‘vaarwel, tbs, bekijk het’, maar gaat uiteindelijk toch weer zitten. Als Dronkers uitgepraat is wil ze meteen weer reageren. Rechter Sandra Huisman zegt K. dat ze nog even moet luisteren. Boos draait K. weg en moppert ‘het is toch mijn zaak?’

Over twee weken volgt het vonnis

Reggestreek