Volledig scherm
PREMIUM
Het tuinhuis van de familie Zandbergen staat bomvol met de verzameling lichtbronnen en armaturen van zoon Tijs (14). © Frans Nikkels

Tijs uit Rijssen is in de ban van oude lampen

RIJSSEN - In huize Zandbergen in Rijssen slaan regelmatig de stoppen door. Letterlijk. Zoon Tijs (14) is meestal de schuldige wanneer hij met zijn lampenverzameling in de weer is. Vader Peter: „Als we nog een ouderwetse stoppenkast hadden, zou dat aardig in de papieren lopen.” Tijs: „Toen er stroomstoring in Rijssen was en alles uit viel was het meteen: ‘Tijs wat doe je nou’.”

Tijs is één van de weinige verzamelaars van lantaarnpaal-armaturen in Nederland. Zijn verzameling van ruim vijftig armaturen staat in het tuinhuisje achter het ouderlijk huis. In de collectie onder meer een gasontladingslamp uit 1980. De lamp brandt eerst roze, dan wit en daarna groen. Het oudste exemplaar dateert uit 1960. De armaturen doen ook nog dienst. In de tuin staat namelijk een lantaarnpaal, met vandaag op de paal een armatuur afkomstig uit de Bouwstraat in Rijssen, waar de straatverlichting vorig jaar vervangen werd. Tijs zet elke dag een ander verzamelstuk op de paal.

Reggestreek