Volledig scherm
De oude begraafplaats aan de Lentfersweg in Rijssen wordt omgevormd tot begraafpark. Schrijver Belcampo ligt er sinds 1990 begraven. © Emiel Muijderman

Toch een tweede toegang bij
toekomstig begraafpark Rijssen

RIJSSEN - De kritiek op een tweede toegang tot de oude begraafplaats aan de Lentfersweg in Rijssen wordt door burgemeester en wethouders terzijde geschoven. De leden  van de Facebookgroep ‘Ech Riessens’ vinden een tweede toegang  ‘absoluut onwenselijk en onnodig’.

Donkere steeg

‘Ten eerste is het, vanuit historisch oogpunt, beter om de kerkhofmuur in zijn oorspronkelijke staat te houden. Ten tweede zou de toegang tot de mogelijke tweede ingang lopen door een donkere, onoverzichtelijke steeg vanaf de Graaf Ottostraat. Toeristen zullen moeite hebben met het vinden van deze ingang, daarnaast lokt deze situatie overlast (vandalisme, drugsgebruikers en dergelijke) uit ’, aldus Gea Santema namens ‘Ech Riessens’.

Hekwerk

Maar wethouder Roland Cornelissen wijst de Facebookgroep erop dat de extra toegang het mogelijk maakt om een ‘ommetje’ te maken over het begraafpark. ‘Na zonsondergang mag de begraafplaats niet meer worden betreden’, aldus Cornelissen, die eraan toevoegt dat de toegang met een hekwerk kan worden afgesloten.

Belcampo

Ook de mening van ‘Ech Riessens’ dat er niets aan de begraafplaats hoeft te worden veranderd en dat ‘grote schoonmaak’ inclusief herstelwerkzaamheden voldoende is, strookt niet met wat Cornelissen graag ziet. Hij vindt dat een begraafpark bijdraagt aan een verzorgd uiterlijk van de begraafplaats, meer bezoekers trekt en daarmee een positieve bijdrage kan leveren aan de identiteit van de stad Rijssen.  Zo hebben op de oude begraafplaats telgen uit de jutefamilie Ter Horst hun laatste rustplaats. Ook schrijver Belcampo ligt er begraven. Nog dit jaar beginnen de eerste werkzaamheden op de begraafplaats.

Reggestreek