Volledig scherm
Boer Geert Stevens met zijn vriendin Dineke en hun jongste dochter. © Robin Hilberink

Twentse boeren trekken laarzen uit voor snelle mestwetgeving

HOLTEN - Twentse boeren trekken massaal de laarzen uit. Ze hopen dat hun collega’s in de rest van het land hun voorbeeld volgen, want het gaat om een ludieke actie op Facebook en Twitter. De boeren protesteren onder de hashtag #laarzenactie tegen het uitblijven van duidelijkheid over de mestwetgeving.

Geert Stevens uit Holten was de eerste die afgelopen week een filmpje op Twitter zette van het uittrekken van zijn laarzen. Hij stopt ze in een doos die is geadresseerd aan staatssecretaris Martijn van Dam. Die wordt door de boeren verantwoordelijk gehouden voor de trage besluitvorming. Het gaat allemaal om de derogatie: de toestemming die Nederland heeft van de EU om af te wijken van de geldende normen over fosfaatuitstoot via mest. De Nederlandse boeren hebben vorig jaar veel te veel fosfaat geproduceerd.

Bericht voor @martijnvdam . Volgers ondersteun je mijn oproep, maak dan zelf een filmpje. Kom op pak die camera! #laarzenactie pic.twitter.com/ZhBNsCC53N — Geert Stevens (@GeertStevens79) 12 oktober 2016

Rampzalige gevolgen
De EU wil nu snel wetgeving in Nederland om dat te verminderen, maar de besluitvorming in Den Haag schiet niet op. De boeren zijn bang dat als Nederland niet snel met wetgeving komt, de EU de derogatie in zal trekken. Met rampzalige gevolgen voor de toekomst van hun bedrijven. Stevens in zijn filmpje: “Het is voor u NU tijd om in actie te komen. Mocht dat niet gebeuren en faalt in het binnenhalen van de derogatie, dan ben ik genoodzaakt, en ook mijn gezinsleden, om in de toekomst te stoppen met mijn bedrijf. Dan kan ik mijn laarzen uittrekken en dan stuur ik ze naar u op!”

Grote onzekerheid
Volgens Stevens leidt het uitblijven van een besluit tot grote onzekerheid in de agrarische sector: “De banken financieren niks meer zolang er geen duidelijkheid is en de meeste boeren durven niet te investeren in een onzekere toekomst. Net deze week is duidelijk geworden dat de invoering van het nieuwe stelsel weer een jaar vooruit is geschoven. Zo gaat de sector kapot. Dus wij willen via onze social media-actie duidelijk maken dat het zo niet langer kan.”

@martijnvdam boeren in onduidelijkheid. Gezinsbedrijven in problemen. Melkveehouders kom in actie #laarzenactie pic.twitter.com/6hybZ8juz5 — Jawin (@Jawin81111505) 14 oktober 2016

Actie scoort online
De actie werd bedacht door een aantal Twentse bestuursleden van landbouworganisatie LTO Noord. En het trekt de aandacht: op Twitter en Facebook verschijnen steeds meer filmpjes en foto’s van boeren, en zelfs complete boerenfamilies, die de laarzen uittrekken.

We zijn de onduideljkheid zat. #laarzenactie. We zijn "belaarzerd". pic.twitter.com/tkk5tBma6v — Jeanet Brandsma (@JeanetBrandsma) 14 oktober 2016

Reggestreek