Volledig scherm
Herman Reinten zag de omzet van Reinteninfra in Oldenzaal vorig jaar stijgen met 65 procent, waarvan 23 miljoen autonoom werd gerealiseerd. © Robin Hilberink

Twentse bouwers in de prijzen bij Cobouw top-50

OLDENZAAL/RIJSSEN - Reinteninfra in Oldenzaal is van de Twentse (wegen)bouwbedrijven vorig jaar het snelst in omzet gegroeid. Ten Brinke Group van Albert ten Brinke uit Rijssen was het best presterende bouwbedrijf van Nederland in 2018.

Dat bleek donderdag bij de uitreiking van de Cobouw50 Awards. Het vakblad Cobouw inventariseert jaarlijks de prestaties van ’s lands bouwbedrijven en komt met een top-50. Conclusie voor 2018 is, dat de vijftig grootste bouwondernemingen van Nederland vorig jaar 8,7 procent meer hebben omgezet dan het jaar daarvoor, maar dat de winsten daalden.

Reinteninfra snelste stijger

Zo niet bij Reinteninfra in Oldenzaal. Dat bedrijf zag de omzet spectaculair met 65 procent groeien. Het Twentse bedrijf (585 werknemers) kwam daarmee uit op plek 31. Reinteninfra bestaat uit een groep van vijftien zelfstandig opererende bedrijven in de weg- en waterbouw. De omzet kwam uit op 172 miljoen (+65%). Het bedrijfsresulaat verdubbelde tot 4,3 miljoen en netto bleef er onder de streep een winst van 1,8 miljoen euro over.

Stikstofcrisis

Reinteninfra zag de omzet in 2018 met 68 miljoen groeien tot 172 miljoen. ,,Daarvan hebben we 23 miljoen op eigen kracht gerealiseerd en 45 miljoen door de overname van Van Wijk in Nieuwegein/De Meern”, zegt directeur Herman Reinten. „Een mooi resultaat, maar door de stikstof- en PFAS-crisis ben ik momenteel toch niet heel erg uitbundig. We zien nu dat een substantieel bedrag aan omzet dat we zouden gaan halen door opdrachtgevers wordt doorgeschoven en dat is behoorlijk vervelend.”

Super rendement Ten Brinke

Volledig scherm
Albert ten Brinke met de Cobouw Award. © Ten Brinke Group

De Ten Brinke Group, het in Varsseveld gevestigde bouw en projectontwikkelingsbedrijf van Rijssenaar Albert ten Brinke (58), was over 2018 het best renderend. Ten Brinke is daarmee in de top-10 gekomen. Volgend jaar zal het bij de uitreiking van de Cobouw50 Awards niet anders zijn; Ten Brinke werkt met een gebroken boekjaar - van maart tot april - en meldde onlangs in deze krant een winst van 92,5 miljoen bij een omzet van 910 miljoen over 2018/2019, een rendement dat ongekend is in de bouwsector.

Qua omzet is Gerard Sanderink uit Almelo met zijn bouwconcern Strukton de nummer vijf van Nederland. Strukton was één van de weinige bouwers die in 2018 verlies leed. Door de FIOD-inval begin dit jaar – Strukton wordt verdacht van het betalen van steekpenningen in Saoudi Arabië – kwam de jaarcijfers over 2018 pas laat. Die lieten een verlies van twee ton zien, waar de nettowinst een jaar eerder nog 25 miljoen was. ,,Topman Gerard Sanderink leek vooral bezig met andere zaken”, schrijft Cobouw, verwijzend naar de gênante serie rechtszaken waarin Sanderink met zijn ex-vriendin Brigitte van Egten verwikkeld is.

Trebbe Groep

Stijger in de Cobouw50 is ook de Trebbe Groep uit Enschede, die uit kwam op plek 17. Dat was met name te danken aan de overname van Giesbers in Arnhem, waarmee Trebbe 130 miljoen omzet toevoegde. Trebbe (300 medewerkers) kwam uit op een omzet van 283 miljoen euro.

Prestaties andere Twentse bouwers

Andere Twentse bouwers in de Cobouw50 zijn: 2. VolkerWessels (omzetgroei +4%), 22. Plegt-Vos, Oldenzaal (omzetgroei +22%), 23. Nijhuis Bouw, Rijssen (omzetgroei +38%), 33. Vastbouw, Rijssen (omzetgroei +16%), 36. Roosdom Tijhuis, Rijssen (omzetgroei +1%, ‘één van de meest stabiele en solvabele bedrijven’) en 40. Ter Steege Bouw Vastgoed, Rijssen (omzetgroei +10%).

Reggestreek