Volledig scherm
Het paasvuur van Dijkerhoek, in 2018 de hoogste. © Bert Kamp

Twentse paasvuurbouwers in spanning: ‘Situatie is zorgelijk’

In Berkelland en Oude IJsselstreek zijn de paasvuren voor aankomend weekend al verboden en mogelijk gaan ook de boake verbrandingen in de gemeente Rijssen-Holten niet door. De situatie is zorgelijk, kregen de bouwers van ‘s lands grootste paasvuren te horen. „We bouwen door en duimen.”

Woordvoerder Loes Hilbrink van brandweer Twente wilde maandagmiddag niet vooruitlopen op de zaken in deze regio. Momenteel staat het natuurbrandrisico - nog - op fase 1. Of er in Twente over moet worden gegaan op fase 2 - een soort code oranje, waarbij de brandweer gemeenten een stookverbod adviseert - wordt per dag bekeken. Daarbij worden ook de voorspellingen voor de rest van de week in ogenschouw genomen. Hilbrink gaf aan dat er dinsdag meer duidelijk wordt over de Twentse paasvuren.

Maar dat de situatie zorgelijk is, dat weten de paasvuurbouwers. In de gemeente Rijssen-Holten - waar jaarlijks een sportieve strijd woedt welk buurtschap de grootste bult bouwt - moesten de bouwers zich maandagavond, vrij plotseling, melden op het gemeentehuis. Daar werd ze medegedeeld dat de situatie zorgelijk is en dat de brandweer, zeer waarschijnlijk, net als in de Achterhoek gaat opschalen naar fase 2. Wat de consequenties zijn, is nu nog onduidelijk, zegt Arjan Stevens van het paasvuur in Espelo. „De brandweer komt met een verklaring, aan de hand daarvan gaat de gemeente anticiperen en dan overleggen we met de brandweer hoe verder.” Tot die tijd wordt er rustig doorgebouwd.

Zorgen

Bart Haverslag van het paasvuur Dijkerhoek liet vooraf aan de bijeenkomst al weten zich zorgen te maken, omdat een afgelasting ze voor een flinke uitdaging stelt. „Er ligt onmeunig veel hout, dat nog op die bult moet. Als het niet aan mag, zou ik niet weten waar we ermee naar toe moeten.”

Een afgelasting noemt Stevens zelfs ‘desastreus’. Er zijn kosten gemaakt, voor de huur van de tent, het ophalen van het hout, diesel. En dat moet terugverdiend worden met de opbrengsten van bezoekers. „4000 tot 5000 personen, keer een tientje”, zegt Stevens. „We duimen maar dat het door kan gaan.”

Volledig scherm
Opbouw paasvuur Dijkerhoek. Op de foto chef paasvuur Bart Haverslag en Arjan Hakkert. © Liselotte Kolthof

Reggestreek