Volledig scherm
Beeld van de boake in Dijkerhoek. © Emiel Muijderman

Verhoogde kans op natuurbrand in Twente, maatwerk per paasvuur

Er geldt in Twente een verhoogd risico op een snelle uitbreiding van natuurbranden. De brandweer heeft vanmorgen in deze regio besloten over te gaan naar fase 2, een soort code oranje/rood, vanwege de droogte en verwachte temperatuur. Dat heeft waarschijnlijk gevolgen voor de paasvuren; de brandweer gaat per boake bekijken of het door kan gaan, al dan niet in afgeslankte vorm. De paasvuurcompetitie tussen Espelo en Dijkerhoek gaat niet door.

De brandweer heeft op verzoek van Twentse gemeenten in een eerder stadium al voor 30 grotere paasvuren een advies afgegeven. In alle gevallen positief. Maar door het gewijzigde natuurbrandrisico kan dit veranderen, zegt Wendy Franke van de brandweer Twente. „We kunnen een negatief advies afgeven. Maar het kan ook zijn dat we willen dat ze extra voorzorgsmaatregelen nemen.” 

Daarmee doelt Franke op het minder hoog bouwen van de bult, het publiek verder op afstand zetten en het regelen van extra bluswater. De komende dagen gaat de brandweer met de gemeente deze 30 paasvuren af. „We leveren maatwerk per paasboake.” 

Zelfs als dan een positief advies wordt afgegeven, kan het alsnog zijn dat de vergunning op het laatste moment wordt ingetrokken. „Bijvoorbeeld als de wind zo draait dat het te gevaarlijk wordt.”

Uiteindelijk is het de gemeente die de vergunning verleent en daarmee beslist of het paasvuur door kan gaan. De organisator is verantwoordelijk voor het veilig verloop van het evenement.

Het opschalen naar fase 2 betekent dat de brandweer aan gemeentes adviseert om ontheffingen van het stookverbod die afgegeven zijn, in te trekken. Dat zou betekenen dat de vele tientallen kleinere paasvuren in deze regio geen doorgang kunnen vinden. 

Later meer...

Reggestreek