Volledig scherm
Met de hand wordt een gat gegraven voor de door Rijssen betaalde nieuwe watertank © André Renting

Verwoest bergdorp in Nepal krijgt weer water met geld uit Rijssen

RIJSSEN - Een door de aardbeving verwoest bergdorp in Nepal krijgt weer water. Met geld uit Rijssen worden nieuwe leidingen en een watertank aangelegd, meldt André Renting. Hij woont in Nepal en is even in Nederland.


Na de verwoestende aardbeving van 25 april 2015 in Nepal, besloten Rijssenaar Jan Nijland, Geurt Leppink en Marianne Wessels van de Atletiek Vereniging Rijssen in actie te komen. Ze richten de stichting Rijssen-Holten voor Nepal op. Bij tal van acties werd in totaal 11.500 euro opgehaald om het bergdorp Khadka Bhanjyang te helpen. Ze vroegen André Renting om in Nepal toezicht te houden of het geld wel goed besteed wordt.

Motor
Renting zegt meteen ja. „Ik ben betrokken bij het land en de mensen”, zegt de Nederlander, die al meer dan tien jaar in Nepal woont. Zo sponsort hij zeventien kansarme kinderen, zodat ze naar school kunnen. Ook betaalt hij acute medische hulp, voor mensen die anders niet geholpen worden.„Ik woon in Chitwan, zo’n 120 kilometer van Khadka Bhanjyang. Eén keer per twee, drie weken neem ik een kijkje in het dorp. Op de motor is dat zo’n drie uur rijden, zo slecht zijn de wegen in Nepal”, vertelt Renting.

Golfplaten
Wat hij aantreft in het bergdorp? „Ik denk dat 95 tot 98 procent van alle huizen is verwoest. Mensen wonen er anderhalf jaar na de aardbeving nog steeds in huisjes van metalen golfplaten.” Die zijn deels met geld uit Rijssen betaald. „Met het idee dat ze behalve voor de tijdelijke woningen straks ook als dak voor de nieuwe huizen kunnen dienen”, legt Nijland uit.

Watertank
Het water komt uit twee bronnen in de bergen en wordt via een waterleiding naar een tank in het dorp gevoerd. „Maar de waterleiding en de tank zijn door de aardbeving ernstig beschadigd. Daarom wordt er nu een nieuwe watertank gebouwd, die zes keer zo groot is als de oude. Er kan straks zo’n 60.000 liter water in”, vertelt Renting. Het werk in Nepal gaat langzaam, maar vordert gestaag. Renting: „Het geld uit Rijssen wordt in elk geval goed besteed!”

Volledig scherm
André Renting is even in Rijssen om verslag uit te brengen © Lars Smook

Reggestreek