Volledig scherm
Rolf Lucas heeft een dichtbundel uitgebracht, gebaseerd op zijn ervaringen in de zorg voor dementerenden. © Lars Smook

Verzorgende Rijssen maakt dichtbundel over dementie

RIJSSEN/ENTERBROEK - Rolf Lucas, die als verzorgende werkt bij Stadskwartier van ZorgAccent in Rijssen, heeft de bundel 'Eenzaam maar niet alleen' uitgebracht. De gedichten zijn gebaseerd op situaties die hij meemaakt op zijn werk met mensen met dementie.

Rolf Lucas snapt nog steeds niets van de ziekte dementie, ook niet na 20 dienstjaren bij ZorgAccent. „Mensen met dementie zijn heel puur, het liefst werk ik met hen”, vertelt hij in een interview in de krant van dinsdag. „Het kan per uur verschillen hoe ze zich voelen en hoe ze reageren. Het is geen moment saai. Het ene ogenblik is iemand vrolijk, het andere boos. En waar die plotselinge boosheid dan vandaan komt, dat weet je niet. Hoe langer je hier werkt, hoe minder je er van begrijpt.”

Uitlaatklep
Het schrijven van gedichten is een uitlaatklep voor de 44-jarige verzorgende uit Enterbroek. Situaties die hij dagelijks meemaakt op zijn werk worden in de vorm van een gedicht aan het papier toevertrouwd. „Het is zwaar werk, maar ik heb geleerd om er mee om te gaan. Als iemand boos op me is, deal ik met de ziekte en niet met de mens, het is niets persoonlijks. Het fascineert me.”

Meekijken
Lucas vroeg een bewoner of hij eens vijf minuten mocht ‘meekijken’ in haar hoofd, om het te snappen. Het antwoord: ‘Dat zal je niet helpen, want ik snap er zelf ook niets van’. „Je verbaast je erover hoe helder mensen soms zijn, om een tijdje erna weer verward over te komen.

Kijk voor meer informatie op de website van ZorgAccent.

Reggestreek