Volledig scherm
© Lars Smook

Video: Alan Gascoigne (ex-Normaal) geeft workshop in Holten

HOLTEN - Veertien mannen, allemaal in spijkerbroek, bierbuikje, wallen onder de ogen en schijnbaar net bekomen van een flinke midlifecrisis hangen deze zaterdagochtend aan de lippen van de voormalige gitarist van Normaal, Alan Gascoigne alias de gaspiep. Ze hebben allemaal hun elektrische gitaar meegenomen om iets te leren van de ervaren muzikant.

Drie jaren geleden pensioneerde Gascoigne die ook enige tijd werkte als muziekleraar in Lichtenvoorde. Sindsdien komt hij tijd te kort, zo vertelt hij met veel humor. Zijn liefde voor de gitaar benadrukt hij telkens opnieuw in een bijzondere workshop Me and my guitar in het Kulturhus van Holten.
Gascoigne laat zien hoe hij een intro speelt van de nieuwste CD van de Pensionado’s met Bennie Jolink, ook ex-Normaal. De bedoeling was dat hij soms heel persoonlijke verhalen vertelt, zei Anno Keestra van het Talenthus na afloop. „En dat heeft hij ook zeker gedaan”, vindt Keestra. De bijeenkomst is boeiend van het begin tot het einde. Iedereen bracht zijn elektrische gitaar mee, wat aangeeft dat ook iedereen wat wil leren.

Foutloos
Wat Gascoigne vooral doet in zijn workshop is relativeren. Want het gaat er niet om of je supersnel een enorme solo foutloos kunt spelen, het gaat er veel meer om of je jouw gevoel in een gitaarsolo kunt leggen. „En dat kan ook op een gitaartje van 100 euro. Ik kocht er één enkele jaren geleden. Een Hondo, ken jij dat merk? Lekkere actie zit er in en een fantastisch geluid komt er uit. Ik heb het instrument gebruikt voor een solo op onze nieuwe CD. Bennie Jolink vroeg aan mij verbaasd, wat is dat dan voor een ding? Ik zei: een Hondo. Hij vroeg: ‘Hon... hoe?’ Ik zei: een Hondo. Oh, zei hij: ‘Ik ken alleen een Honda’. Geef een prachtig geluid, vertelde ik hem. ‘Ie mot ‘t wet’n, zei Jolink.” Na ruim twee uur luisteren en oefenen gingen de gitaren in de koffer mee naar huis, een bijzondere ervaring rijker.

Volledig scherm
Volledig scherm
„Hoe ik over gitaarspelen denk, hoe dom of hoe slim, het maakt niks oet. Plezier maken, da’s mijn bedoeling.” © Lars Smook
Een eenvoudige oude Hondo gitaar van 100 euro kan een fantastisch geluid geven. Oud-gitarist Alan Gascoigne van Normaal vertelt met passie over zijn liefde voor alles wat snaren heeft. Een duizenden euro's kostende Gibson is hem bijna net zo lief als een goedkoop barrel. Gascoigne vertelt in een workshop in het Kulturhus van Holten over Bennie Jolink, optredens en de kneepjes van de sologitarist voor veertien bezoekers.

Reggestreek